5.5.06

Des del molí
Activar el cervell humà
Maria de la Pau Janer
És important tenir un cervell actiu. La pregunta del milió és: com s'activa més el cervell humà? Si s'enfronta a molts petits problemes o si es concentra a resoldre una gran qüestió? El professor Ruyta Kawashima va escriure un llibre que es convertí en un best seller al Japó. Es titula Entrena el teu cervell, i és una mena de manual d'exercicis de gimnàstica mental per mantenir la ment àgil. Parteix d'unes premisses bàsiques: la gimnàstica mental es fa llegint, escrivint i calculant. També s'aconsegueix comunicant-se amb altres persones i exercitant la capacitat manual per construir objectes útils. Si es manté la ment àgil, s'allunya el deteriorament senil. A partir d'aquest llibre, s'ha creat un videojoc. Es tracta de Brain Age, amb cinc milions de còpies venudes als Estats Units i al Japó. Aquest joc està format per molts minijocs. S'obren a mesura que el jugador va superant els diferents nivells.
Consisteix a sumar i restar en un temps rècord, a llegir en veu alta ràpidament, a comptar síl·labes, a sumar també en veu alta. L'objectiu és engrescar un públic de mitjana edat, que no pretengui dedicar-hi gaires hores, sinó alguns minuts diaris. S'acumulen les operacions aconseguides durant tots els dies i es va valorant el progrés del jugador.
Pot ser un bon invent. La gimnàstica no ha de ser només corporal. A mesura que passen els anys, hem d'esforçar-nos també per mantenir-nos en un bon estat mental. Molts casos de demències senils són el resultat d'una renúncia del cervell a practicar activitats. Ara, quan vivim temps de perllongament de la vida humana, ens hauria de preocupar quina és la qualitat d'aquesta vida. Arribar a viure més anys no té sentit, si ho feim en condicions precàries. Exercitar el cos i la ment són una bona manera d'adaptar-nos al pas del temps. Tornant a la pregunta d'abans: el cervell s'activa més quan s'enfronta a una diversitat de problemes petits que cal resoldre.
www.avui.cat

1 comentari:

Anònim ha dit...

Puede que a algunos miembros del Gobierno de Cubelles les sea necesario jugar a este juego ya que les hace falta un rato largo