26.6.06

medi ambient espècies invasores
El mosquit tigre, detectat a 7 dels 10 districtes de Barcelona.

Només Ciutat Vella, l'Eixample i Sant Martí se n'han salvat, de moment. Una dotzena de municipis han denunciat ja la picada dolorosa d'aquest insecte Es repartiran gairebé mig milió de fullets informatius.
Joaquim Elcacho
Ciutadans de set dels deu districtes de Barcelona van registrar l'any passat picades del mosquit tigre. Només es van salvar de la invasió els veïns de Ciutat Vella, l'Eixample i Sant Martí, segons el programa de vigilància d'aquesta espècie posat en marxa per l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). El mosquit tigre és una espècie d'origen asiàtic que pica amb especial agressivitat els humans. Tot i que no hi ha evidències que aquesta espècie pugui transmetre malalties greus, la seva picada és especialment dolorosa i en molts casos provoca irritacions cutànies molt més greus i duradores que les dels mosquits comuns.
Els primers casos de picades d'aquest mosquit a Barcelona van ser confirmats l'agost passat al barri de Can Baró, al setembre van haver-hi a la ciutat 12 casos confirmats més, a l'octubre, 8, i al desembre, un més, segons va detallar Tomás Montalvo, tècnic de l'ASP en un debat científic celebrat dimarts passat a l'Hospital de l'Esperança. Els tres tècnics participants en la jornada van coincidir que, atenent a l'experiència internacional, cal estar preparats que el mosquit tigre (Aedes albopictus) s'estengui pràcticament per tot Catalunya.
El 9 d'agost del 2004 van ser capturats a Sant Cugat del Vallès els primers exemplars de mosquit tigre a l'Estat espanyol. Tot i amb això, en base a les explicacions de veïns, els experts calculen que els primers exemplars d'aquesta espècie podrien haver arribat al Vallès (per una via encara no aclarida) l'any 2002.
Durant el 2005 es va confirmar la presència del mosquit tigre a Sant Cugat, Cerdanyola del Vallès, Rubí, Terrassa, Barcelona, Sant Quirze del Vallès, Barberà, Molins de Rei i el Papiol. També s'han detectat casos esporàdics de mosquit tigre a Caldes d'Estrac, Tortosa i Altafulla. En aquests casos, es podria tractar d'insectes aïllats traslladats accidentalment en vehicles procedents de zones afectades com Sant Cugat del Vallès, segons els experts. Els experts han localitzat també el mosquit tigre a Oriola (Baix Segura), segons va explicar l'investigador Roger Eritja, del servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat.
Campanya informativa
El departament de Salut distribuirà aquest any, a través d'una vintena d'ajuntaments i consells comarcals, prop de mig milió de fullets informatius sobre les característiques del mosquit tigre i les mesures de prevenció. La informació impresa es facilitarà a totes les entitats locals que ho demanin i inclou informació sobre la presència o no d'aquest insecte.
Els sistemes de vigilància posats en marxa aquest any han detectat les primeres postes d'ous de mosquit tigre el 10 de maig (a Sant Cugat) i Cerdanyola (18 de maig). D'acord amb els estudis portats a terme fins ara, la població de mosquits tigre es podria haver consolidat en una àmplia zona del Vallès, Barcelonès i Baix Llobregat, amb una tendència a la ràpida expansió. Tot i no suposar un risc greu per a la salut, els experts reconeixen que el mosquit tigre suposa una molèstia important per als ciutadans.
www.avui.cat