14.7.06



GEPEC-EdC presenta al·legacions al Departament de Treball i Indústria en contra de l'autorització de la tèrmica d'IBERDROLA a Riba-Roja

GEPEC-EdC
ha presentat un plec d’al·legacions manifestant els greuges que tindran lloc per al medi ambient i la salut de les persones en el cas que el Departament de Treball i Indústria autoritzi la tèrmica de Riba-Roja, i demanant que l’administració vetlli pels interessos generals de la ciutadania per sobre dels interessos econòmics particulars d’IBERDROLA.

No està justificada la necessitat d'instal·lar aquesta central de 850 MW en aquest àmbit territorial, sobretot tenint en compte que les comarques de Tarragona produeixen actualment el 73% de l'energia que es consumeix a Catalunya. La implantació de noves centrals tèrmiques de cicle combinat no respon a una justificació real de substitució d’altres fonts d’energia més contaminants, com la nuclear o la tèrmica convencional. Respon a polítiques d’inversió mal plantejades que només beneficien al capital privat.
L'anterior Pla d'Energia no ha estat prou efectiu per a controlar l'augment de la demanda energètica i no ha estat prou efectiu a l'hora de promoure els principis d'estalvi energètic i eficiència energètica que estableixen les directrius de la CE. GEPEC-EdC considera que la regulació de les autoritzacions i llicències del sector de la producció elèctrica han de seguir consideracions basades en criteris estrictes de sostenibilitat, qualitat ambiental, equilibri territorial i aprofitament dels recursos naturals, i no únicament en l'avaluació d'impactes ambientals d'àmbit local, fet que ha estat insuficient en molts casos i ho seguirà sent si no emprem les eines que ens ofereix la recent Llei 9/2006 d’Avaluació Ambiental de Plans i Programes (cal aplicar-la al Nou Pla d’Energia).
La Central Tèrmica de 850 MW que l'empresa IBERDROLA ha proposat de construir al municipi de Riba-Roja d’Ebre abocarà a l'atmosfera més de 2'5 milions de tones anuals de contaminants diversos, tot i funcionar "principalment" amb gas natural. Cadascun d’aquests contaminants té efectes nocius per a la salut i el medi ambient, a més d’altres que també abocarà en quantitats menors i que citem a les al·legacions (metalls pesants, dioxines, compostos orgànics persistents, etc.):
Diòxid de Carboni (CO2):
Òxids de Nitrogen (NOx):
Diòxid de Sofre (SO2):
Partícules:
Monòxid de Carboni (CO):
Compostos Orgànics Volàtils (COV)
2.540.400 tones
2.190.000 kilos
130.524 kilos
189.216 kilos
718.320 kilos
291.798 kilos
Tenint en compte que IBERDROLA presumeix de ser una empresa productora d’energia "neta", volem recordar també la seva participació en les centrals nuclears espanyoles (segons informació facilitada per www.foronuclear.org):
Vandellòs II: 28%, Ascó II: 15%,Cofrentes: 100%, Trillo I: 48%, Santa Mª de Garoña: 100% NUCLENOR (participada per ENDESA i IBERDROLA), Almaraz I i II: 53%
Total participació d’IBERDROLA en l’energia nuclear a Espanya: 51 %
Per altra banda, la central de cogeneració d’IBERDROLA projectada Riba-Roja no compleix els mínims d'eficiència energètica fixats en la Directiva 2004/8/CE, i per tant no queda justificada la seva autorització en base a la demanda de calor útil i l'estalvi d'energia primària en el mercat interior de l'energia.
GEPEC-EdC també ha cregut oportú al·legar que el fet d’atorgar l’autorització ambiental a IBERDROLA contravindria el que disposa la directiva europea 2001/77/CE, relativa a la promoció de la electricitat generada a partir de fonts d’energia renovable en el mercat interior de l'electricitat, i discriminaria la implantació d'energies renovables front a energies d'origen fòssil, més barates tot i que més contaminants.
Per altra banda, i quant als impactes socio-econòmics, en el projecte de la central tèrmica no es justifica d'una forma científica la repercussió que poden tenir sobre l'agricultura de la zona els impactes ambientals (emissions de gasos a l'atmosfera, repercussions en la capa freàtica, de l'escalfament de l'aigua del riu Ebre, etc...) que sens dubte provocarà la construcció d'una gran central tèrmica de gas de cicle combinat, ni tampoc els impactes econòmics per la derivació de mà d'obra durant uns pocs anys cap a la central tèrmica.
NO existeix cap garantia que la central provocarà una "publicitat positiva" per a la regió i molt menys per a la comarca i el municipi, tal com s'afirma en l'estudi. Al contrari, des del GEPEC-EdC creiem que l'impacte paisatgístic i ambiental serà enorme i, per tant, en tot cas, reduirà les possibilitats turístiques dels municipis circumdants a la zona o­n es pretén situar la central tèrmica de cicle combinat de gas de Riba-Roja, i de la comarca i altres comarques adjacents que han apostat decididament per la potenciació del turisme sostenible, i que fins i tot han desenvolupat infrastructures de cara a projectes de desenvolupament vinculats a aquesta activitat.
Finalment, hem al·legat sobre els impactes ambientals directes que tindria el funcionament de la central sobre els espais d’interès naturals més propers i sobre els organismes que hi viuen, a més d’afectacions al paisatge. Hem recordat la presència de les següents ZEPAS (zones d’especial protecció per a les aus) a les serres i paratges naturals de l’entorn de Riba-Roja, incloses a la Xarxa Natura 2000, que quedarien dins del radi d’afectació de la central i de les seves emissions contaminants:
ES5140008 Prades-Montsant
ES5140006 Serres de Cardó-Boix
ES5140011 Sistema Prelitoral Meridional
ES5140009 Tivissa-Vandellòs-Llaberia
ES5140012 Tossals d'Almatret i Riba-roja
www.gepec.org