1.9.06

Les dones pageses reclamen el dret a la pensió
Mònica Ramoneda
S'apropen eleccions i el Grup de Dones Rurals de JARC (JovesAgricultors i Ramaders de Catalunya) ha aprofitat el moment per a alçar la veu i demanar als grups polítics que tinguin presents les seves reivindicacions.
Unes reivindicacions que fan referència, sobretot, al concepte de Seguretat Social per explotació. Des de JARC, expliquen que es dóna el cas que moltes dones del món rural han treballat tota la vida però "passant desapercebudes", és a dir: sense cotitzar. La demanda de les pageses és que, aquelles dones a qui els hi falta menys de 15 anys per a jubilar-se, i que per tant ja no són a temps de cotitzar el suficient, puguin optar a la pensió a partir d'un plus que el marit afegiria a la seva cotització.
Rosa Serret, portaveu del Grup de Dones de JARC, ha explicat que hi ha tres tipus de dones treballadores del camp: Les que tot i treballar tota la vida a l'explotació, ho han fet sense cap mena de cobertura i ara ja no tenen temps de cotitzar, perquè no els queden 15 anys fins arribar a la jubilació; les dones que estan en actiu al REASS (Règim Especial Agrari de la Seguretat Social), i les dones que estan en actiu al règim d'autònoms agraris o ramaders.
En els tres casos, i segons Serret, "són un pal de paller pel sector i, en especial, per a l'empresa agrària però fins no fa massa han passat desapercebudes; per això, la qualitat de vida i les expectatives de futur de les dones que viuen i treballen al món rural són pitjors que en el cas dels homes, malgrat haver treballat igual".

Jubilació, maternitat i més visibilitat
Les demandes que aquest dimecres 23 d'agost han fet sentir les Dones Rurals de JARC es concreten, bàsicament, en tres punts:
El primer és una proposta per a aconseguir que les dones del camp puguin accedir a la pensió de jubilació. I la proposta l'ha explicada de la següent manera la seva portaveu: "Els marits d'aquelles dones que no han cotitzat al llarg de la seva vida, tot i haver estat treballant, podrien sumar un plus a la seva cotització per tal de permetre l'accés a la paga per jubilació de les seves dones; això permetria parlar de Seguretat Social per explotació".
Una altra demanda és la que fa referència al pes de la família, "que gairebé sempre recau sobre la dona". JARC considera, aquí, que calen ajuts per a contractar personal en cas de baixa per maternitat. "Les mesures actuals primen amb una bonificació de les quotes a la seguretat social d'aquelles mares que sacrifiquen la baixa per incorporar-se a la feina poc després del part", ha explicat Serret.
Per últim, l'eterna demanda de ser més visibles també ha quedat recollida en aquest últim comunicat. El Grup de Dones de JARC denuncia la manca d'infraestructures en el món rural ("Falten guarderies, residències de gent gran, escoles qualificades i moltes d'altres coses", ha precisat la portaveu) i demana que es "prioritzin les actuacions que es fan des de diferents entitats i organitzacions en pro a les dones del món rural".
www.lamalla.net