14.12.06

Esports
El projecte del complex mixt hoteler-esportiu segueix endavant.

Els grups polítics destaquen les millores en accessibilitat de la piscina i l'ús d'energies renovables presentades pels promotors als regidors de l'Ajuntament de Cubelles.

L’empresa Belsar Sport SL va presentar als grups polítics municipals el projecte bàsic del complex mixt esportiu i hoteler, que l’Ajuntament de Cubelles va adjudicar a aquesta empresa el passat 22 de maig. L’equip d’arquitectes de l’empresa Pujol Arquitectura, ha estat l’encarregat d’elaborar el projecte, seguint les directrius del plec de clàusules i els promotors, i que corregeix bona part de les mancances reclamades per alguns grups en el moment de votar la concessió.

El projecte, per tant, ha passat per diverses etapes. En la primera, quan es va aprovar el plec de clàusules, tots els grups –a excepció d’ICb que sempre s’ha “desvinculat” del projecte-, van donar-hi suport. Després, en l’obertura de pliques, aquest suport unànime es va trencar, tot i que va poder-se tirar endavant gràcies al suport dels regidors d’Entesa per Cubelles, CiU i PSC. Ara el complex mixt esportiu i hoteler entra en la seva fase definitiva, la de l’elaboració del projecte executiu. Per aquest motiu els promotors van convocar als grups polítics amb representació municipal per exposar-los l’estat actual del projecte.

El projecte bàsic, segons la majoria de grups, millora aspectes com l’accessibilitat, l’ús d’energies renovables i aprofitament de les energies naturals i, especialment, les condicions de la piscina. Precisament, un dels punts de desacord entre totes les parts era que la piscina tenia mides olímpiques, la qual cosa la feia poc útil per als ciutadans i ciutadanes de Cubelles. Aquest inconvenient quedaria resolt, segons la proposta presentada, mitjançant una piscina amb un vas d’acer inoxidable que té dues passarel·les mòbils i una fixa, que permeten dividir-la en tres vasos. A més, el tercer d’aquests vasos, el que té la passarel·la fixa, disposa d’un fons movible en alçada que permet regular la fondària de la mateixa. Igualment, el sostre es planteja movible perquè a l’estiu es pugui obrir. Aquesta piscina és idèntica a la que disposa el Club Natació Barcelona a les seves instal·lacions, que ha dissenyat el mateix grup d’arquitectes, i entre les novetats disposarà d’un sostre movible que es podrà obrir a l’estiu i substituirà el clor per l’ozó, que malgrat ser més
car a la llarga és més econòmic perquè implica buidar-la menys cops.

Els grups disposen ara d’un breu temps per fer al·legacions al projecte bàsic i proposar millores que es puguin incloure en l’executiu, que està a punt de redactar-se. Un cop aquest estigui elaborat, i sempre abans del 31 de març, el projecte definitiu haurà de sotmetre’s a la votació del ple que ha de donar el vist-i-plau a l’inici de les obres. La majoria de grups han coincidit a destacar les millores, tot i que durant la presentació algun grup va posar sobre la mesa la integració de l’edifici amb el futur pont que ha de connectar les dues lleres del riu Foix.

Valoracions
Antonio Peregrina (EC-FIC), regidor de Promoció Econòmica es mostra “il·lusionat perquè és una gran inversió i perquè pot situar a Cubelles com a referència important tant per l'hotel de 4 estrelles com per les instal·lacions esportives”. El regidor assegura que el grup al que representa “sempre ha apostat per aquest projecte”. Sobre les millores, Peregrina considera que són lògiques perquè “fins ara sempre s'havia parlat d'un avantprojecte i ara es treballa sobre l'executiu” i perquè en aquest “està treballant un equip d'arquitectes catalans, amb gran experiència en complexos esportius”.

El regidor del grup independent cubellenc considera que “el projecte sí és prioritari perquè dona serveis a la població i cobreix necessitats” i destaca el fet que el consistori no haurà de posar “ni un cèntim”. Sobre la integració de l’edifici i el possible pont que uniria els carrers Lleida i Pompeu Fabra, el titular de Promoció Econòmica considera que “són projectes que no tenen a veure l’un amb l’altre” i va recordar que diversos grupshan plantejat diverses opinions sobre la ubicació d’aquest pont, per la qual cosa caldria desvincular-lo del projecte del complex mixt”.

Joan Albet (CiU) també es va mostrar satisfet per les millores del projecte i va recordar que “sempre n’hem estat avaladors, perquè respon a unes necessitats molt clares”. El regidor de la federació nacionalista va reiterar la necessitat de definir “com volem que sigui aquest poble” i va assegurar que “ja és hora que es prenguin decisions”. Albet destaca la necessitat en l’àmbit esportiu i de desenvolupament econòmic i el fet que en el “conveni amb la concessionària es dóna un preu popular per a accedir a la piscina” i destaca que “les pistes de tennis complementen les instal·lacions esportives que tenim al poble”. Igualment, el regidor convergent qualifica com a “important que es consolidi una zona hotelera en aquella zona”.
En el punt que ha diferit del projecte és en l’enderroc de la Sala Multiusos. “Nosaltres considerem que seria millor que s’integrés”, explica Albet que també va reclamar “una exposició pública perquè tothom el pugui veure i ens el fem una mica nostre i sigui un espai viu i de desenvolupament social del poble”.

Mònica Miquel (ICV) també va passar pels micròfons de Ràdio Cubelles per valorar la presentació del projecte bàsic del complex mixt. La cap de llista de la formació ecosocialista va voler deixar clar que, malgrat les millores evidents, la postura del grup és la mateixa que van deixar palesa en el ple sobre el complex. “Tothom sap que van votar en contra perquè darrera de la obra hi ha una empresa de creació nova que presenta un capital social de només 3.000 €”, manifesta Miquel. Tot i això, la regidora d’ICV va reconèixer que s’ha complert les tres peticions principals que van fer abans de la redacció del projecte bàsic:
" l'aplicació de la llei d'accessibilitat en tots els edificis que es fessin; l’ús de l'energia solar; i el compliment dels metres hotelers establerts en el plec".
La regidora ecosocialista també es va referir al fet que “l’equip redactor d’aquest projecte tant important per Cubelles, no coneixien que per l'entrada de l'hotel hi va el pont de connexió de la Mota i el barri marítim”. Tot i les millores, Miquel veu “justos” els terminis per aprovar la construcció del complex abans de les properes eleccions municipals, perquè “totes les forces polítiques locals, i grups amb representativitat al municipi, haurien de conèixer el projecte abans de presentar-se al ple”.

Un altre dels grups que ha donat sempre suport al projecte, és el PSC. Els seus representants, Miguel Ángel López i Maria Lluïsa Romero, van visitar l’emissora municipal per valorar de forma positiva el projecte bàsic. Romero va anunciar que “farem alguna petita esmena, en quant al pavelló vell”, però va destacar les millores que s’han presentat en l’àmbit de l’aplicació de les energies raonables i l’accessibilitat de les instal·lacions. Miguel Ángel López, ex regidor d’Esports, destaca el disseny modern i funcional de la piscina. “He estat veient la del Club Natació Barcelona, que és idèntica, i em vaig emportar una grata sorpresa perquè és una piscina molt maca i ben plantejada en la qüestió tècnica”, assegura. El regidor socialista va donar a conèixer la proposta de substituir el clor per l’ozó, “una qüestió en la vaig insistir molt”.
Els socialistes consideren important la millora de la construcció d’un pavelló polivalent en contraprestació per la pèrdua de la Sala Multiusos, però van anunciar que tractaran que “els promotors es facin càrrec de les millores per al pavelló vell, especialment per a la coberta”.

Qui manté la seva desvinculació del projecte és Iniciativa per Cubelles (ICb). Pilar González, la seva portaveu, va motivar el seu posicionament en el fet que “perdem un solar de 23.000 m2 a 50 anys i la Sala Multiusos, un espai molt emblemàtic especialment per als joves”. Per als independents, aquest projecte “no ens entusiasma ni ens agrada” i preferirien que es plantegés la construcció pròpia d’una piscina i un espai d’oci i salut, amb centre de
fitness, que “respongui a les necessitats del poble i no d'una empresa”. Malgrat el seu posicionament, ICb no té la intenció de fer oposició del projecte i confia que, si tira endavant, “tant de bo vagi bé”.

Per la seva banda, Xavier Grau (ICb), regidor de Participació Ciutadana, ha respost a les propostes de processos d’informació pública del projecte. Grau, deixant de banda el posicionament del seu grup municipal, considera que "des dels mitjans públics -Ajuntament Informa, Ràdio Cubelles i web municipal- s'ha de fer una proposta àmplia d'informació a la ciutadania, no tant del projecte sinó què fem en un espai d'equipaments públics valorat en prop de 6 milions d'€". El regidor, que no ha volgut valorar el projecte, ha defensat "un espai públic amb el suport de la Generalitat i la Diputació, que sempre han desaconsellat el projecte" i considera que el que s'ha de fer és "una piscina, gimnàs i espai de la salut i l'esport 100% municipal". Malgrat el posicionament personal i del seu grup, com a regidor de Participació Ciutadana està disposat a "generar un debat perquè cada grup polític es pugui pronunciar i que les entitats i la ciutadania coneguin les alternatives, perquè qui ha de vendre el projecte popularment conegut com el dels russos és l'empresa promotora, i l'Ajuntament no ha de publicitar una alternativa privada".

En representació del PPC, Joana Navarrete considera que “el projecte és molt important” i creu que “necessitem una cosa així per créixer, mantenint la nostra identitat”. La regidora popular també ha destacat les millores que presenta el projecte bàsic i assegura que “el que es presenta ara ens agrada”, tot i que no deixaran de “fiscalitzar el projecte perquè es compleixin les bases que tots vam recolzar”. Amb aquestes millores, Joana Navarrete va anunciar que “en aquest moment el nostre recolzament és total, millorant el que es pugui”.

Un altre grup que ha manifestat la seva satisfacció per les millores presentades en el projecte bàsic és ERC.
El seu portaveu, Joan Rodriguez Serra, s’ha mostrat “sorprès” perquè “s’ha treballat l’accessibilitat de les instal·lacions esportives”. Per al representant republicà “la piscina olímpica no responia a aquestes necessitats, però ara s'ha plantejat una instal·lació aquàtica polivalent, compartida per moltes persones, que té regularització de la seva fondària, que té en compte el manteniment...”. En resum, Rodríguez assegura que “ens va agradar molt el concepte del grup d'arquitectes catalans, amb àmplia experiència en equipaments esportius, en quant a la polivalència de les instal·lacions”.
Igualment, el regidor d’ERC va mostrar la seva “preocupació per la sorpresa dels inversors i tècnics sobre el projecte del pont a la desembocadura del riu Foix”. També va manifestar la preocupació per “la manera en què es podrà gaudir del màxim d'hores possibles de la instal·lació i la compatibilitat amb l'activitat privada” i per “la compatibilitat del nou pavelló amb els actuals equipaments municipals”. Finalment també es va sumar a les peticions de donar informació pública del projecte. “Seria una forma objectiva que els ciutadans puguin veure, fer preguntes, aportacions i que no es quedin amb la incògnita de saber com serà un projecte d'aquesta magnitud”, conclou.

Hotel i piscina
El projecte del complex mixt esportiu i hoteler contempla l’adjudicació de l’ús privatiu d’un terreny municipal per fer unes instal·lacions esportives i un hotel de 4 estrelles amb prop de 180 habitacions. L’equipament municipal es troba al carrer Pla de Sant Pere, just al darrera del Poliesportiu Municipal, on actualment hi ha la Sala Multiusos La Mota, espai que seria enderrocat i com a contraprestació es construiria un pavelló polivalent. El plec de clàusules estableix, com a mínim, la construcció d’una piscina coberta, 2 pistes de tennis cobertes, 2 pistes de tennis descobertes, un complex hoteler de 4 estrelles amb 180 habitacions, i un pavelló polivalent que substitueixi la pèrdua de la Sala Multiusos. El projecte va néixer la passada legislatura arran d’una iniciativa privada per fer un Centre d’Alt Rendiment en natació i tennis. La importància del projecte va fer que el procés d’elaboració del plec de clàusules fos llarg i requerís, entre d’altres, d’un Pla de Viabilitat. Aquest document, després d’estudiar el potencial de la proposta, va concloure que “el projecte és innovador i ambiciós”, que existeix la “suficient demanda per cobrir l’oferta” i que representa un “nou element dinamitzador pel municipi”.
El nou equipament mixt (esportiu i hoteler) ocuparà una extensió de 22.900 m2, en uns terrenys municipals cedits a 50 anys i que representaran una inversió de més de 20 milions d’€. A més, s’estableix un cànon anual durant els 50 anys que, al final d’aquest període, suposarien uns ingressos de 2,8 milions d’€, incrementats amb l’acumulat de l’IPC anual.

Ràdio Cubelles/Departament de Comunicació
www.cubelles.com

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Perque es dobleguen tots els grups als russos??
¿Algú escolta el regidor Grau que és l'únic que defensa l'interés de Cubelles? Fem-li costat ja!!
De pena
Viva Marbella

Anònim ha dit...

ICb, tienen razón y nosotros estamos de acuerdo con la opinión de ellos, sobre el complejo de los Rusos. La sala Multiusos de la Mota, no la tendrian que destruir, ya que es el unico sitio que tenemos en Cubelles, para poder hacer alguna fiesta, < los jovenes a partir de ahora donde iran>, es vergonzoso que no lo apoyen los demás partidos, si que tengo que decir que CIU, tambien opina igual, para ellos la sala Multiusos, la dejarian como anexo.

Marta

Anònim ha dit...

ni anexo ni nada,la gestión y la decisión tomada por estos señores a espaldas del pueblo no debe prosperar.

Anònim ha dit...

La gestió de l´ ajuntament amb el terreny públic municipal pot dir-se que es propi d´ economia de dretes i es diu que aixó es cert ,quan no´es dona lloc a la injecció de projectes finançats per el cabdal públic ,i ara més quan es diu que si hi han diners a les arques municipals...vale.

Anònim ha dit...

AL parlar d'accessibilitat, suposo que es referiran a l'accessibilitat de l'interior del complex, perquè la de l'exterior és de riure. Voreres sense acabar, des de fa molts anys. Passos de vianants de qualsevol manera i inaccessibles per a cadires de rodes etc. Em sembla que l'Accessibilitat a Cubelles és solament una paraula, almenys per als residents, no nascuts a Cubelles, als quals no se'ns té en compte ni en qüestions tan fonamentals com sol·licitar que adeqüin 2 passos de vianants. Luis Criado