11.9.07

DES DEL MOLÍ

Onze de Setembre, l'esperança

Maria de la Pau Janer

Torna l'Onze de Setembre. Tots aquells que estimam la llengua amb què van fer els seus versos Ausiàs March i Roís de Corella, Salvador Espriu i Josep Maria Llompart, Vicent Andrés Estellés i Miquel Costa i Llobera sentim un punt d'emoció, quan arriba la Diada de Catalunya. No està de moda sentir l'emoció que t'inspira el sentiment de país i de llengua. Vivim en un món on predominen el pragmatisme, la individualitat i la sensació d'anar massa de pressa. Hi ha, però, valors que mai no hauríem de perdre, sentiments que ens cal tenir presents i viure molt endins. Em referesc a la consciència de pertànyer a una pàtria, a una terra que té una història que no hem d'oblidar.

Ho reflectia Espriu quan ens demanava que diguéssim plegats: "Treballarem per sempre més al servei d'aquest poble". Cadascú des d'una parcel·la distinta, amb la pròpia veu i amb l'orella atenta a escoltar les veus dels altres, plens de la serenitat dels qui viuen amb orgull la seva identitat. "El meu país és tan petit", cantava Lluís Llach. Els espais són sempre molt relatius, i els nostres poden ser tan amples com vulguem, perquè els formen molts paisatges i molta gent.

Aquests dies, he sentit a parlar de desànim. Creix la idea que Catalunya a vegades sembla una nau a punt d'enfonsar-se. Hi ha pessimisme, una certa tristesa a l'ambient. No importa. Recordem les paraules dels poetes, que ens diuen que no cal defallir, que l'esperança sempre és el millor horitzó. No volem ser venedors de fum, ni tampoc inventors de futurs impossibles. Tanmateix, no renunciarem a creure en aquesta pàtria nostra, sovint malmenada i sotmesa, tantes vegades menystinguda, però sempre supervivent, capaç d'alçar-se com l'au fènix i començar a volar, per damunt de tots els cels que il·luminen les dones i els homes que tenim una mateixa parla, que deim "bon dia i "bona nit", que conjugam el verb "estimar" i que volem ser qui som.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 43. Dimarts, 11 de setembre del 2007
www.avui.cat