23.11.07

> Quantes morts més?

El Garraf commemora el Dia contra la Violència de Gènere amb actes per prevenir els maltractamentsel reportatge
MÍRIAM DE LAMO. Sitges

espelmes per al record. Vilanova i Cubelles tornaran a organitzar enguany una plantada d'espelmes per recordar les víctimes de la violència masclista, el cap de setmana. La prevenció per evitar més morts serà un dels punts clau dels actes que se celebraran al Garraf.

Té entre 24 i 49 anys, i estudis. Rep maltractaments físics, i psicològics. L'angoixa, i la inseguretat, tenen cabuda en un cos que acaba sent víctima de trastorns psicosomàtics. El seu dia a dia s'emmarca en el menyspreu amb què la seva parella la maltracta. Se sent responsable de la situació, i de la dels seus fills, i acaba oblidant-se de la seva vida per prioritzar la dels altres.

Aquest és el perfil de les dones víctimes de la violència masclista que acudeixen al centre Sitges Dona tot buscant ajuda. La psicòloga Imma Miró les escolta, i les ajuda a escoltar la seva pròpia veu. Són elles les que decideixen si han de trencar amb la seva parella. «Les ajudem perquè puguin relacionar la violència amb el seu estat físic i psicològic», explica Miró. La psicòloga sosté que el seu treball té efecte: «Disminueixen tots els símptomes, i la dona pot tornar a recuperar-se.» Miró deixa clar que «quan una relació té un problema de violència, s'ha de tallar».

Amb motiu de la celebració del Dia contra la Violència de Gènere, aquest diumenge, la regidora d'Igualtat de Gènere de Sitges, Mercè Espada, explica que entre els mesos de gener i octubre del 2007 hi ha hagut 49 denúncies, 62 ordres de protecció i allunyament, i 41 homes detinguts al municipi per violència masclista. L'Ajuntament de Sant Pere de Ribes disposa de les dades de l'any passat, durant el qual van produir-se 21 detencions i 11 ordres d'allunyament contra els agressors, segons la segona tinenta d'alcalde, Bàrbara Scuderi; aquestes xifres, però, no recullen totes les detencions i ordres de protecció dictades, segons el govern local.

Actes que es vol que es converteixin en punt de partida per a la reflexió i la prevenció de la violència de gènere formen part de la programació que els municipis del Garraf organitzen durant aquest cap de setmana, L'Ajuntament de Cubelles organitza una conferència a càrrec de l'advocada Montserrat Tur i la cap dels Mossos d'Esquadra al Garraf, Rosa Maria Gubianes, avui, a les vuit del vespre, a la sala d'actes del Centre Social. Demà, a les set del vespre a la plaça de la Vila, tindrà lloc una concentració i encesa d'espelmes en record de les víctimes de la violència masclista. Diumenge, l'alcaldessa, Maria Lluïsa Romero, llegirà el manifest contra la violència, a les dotze del migdia. L'associació de dones La Frontissa, de Vilanova, organitza l'acte de plantada d'espelmes en memòria de les víctimes, diumenge, a les set de la tarda. El manifest es llegirà dilluns, a les dotze del migdia, a la mateixa plaça; prèviament, tindrà lloc l'acte d'adhesió a la Ruta Catalunya-Ruta Pacífica amb la projecció del vídeo Tejedoras de paz. El Cap de la Vila de Sitges tindrà diumenge un estand de Sitges Dona, a partir de les onze del matí. A les set de la tarda, al mateix lloc, està prevista una actuació teatral, Adona-te'n, del grup teatral sitgetà Som qui Som, que també llegirà posteriorment el manifest. El lema adoptat pel municipi per commemorar la diada és No callem. El silenci ens fa còmplices.

http://www.vilaweb.cat