23.5.08

M. Trives/Diari de Cubelles

Ja fa temps ,va caure a les meves mans aquest llibre escrit per Assumpta Montellà .Es realment notable la vida d´ aquesta dona anomenada Elisabeth Bidenbenz i el seu valor per acollir a mares i nens,víctimes d´una guerra. Assumpta Montellà, descriu en el seu llibre les vicissituds d´ aquets fets ,de manera que ens arriba molt endins i a emocionar profundament. L´ article de Isabel Clara Simó publicat al diari Avui , us agradarà i també farà engrescar a comprar el llibre.

DE FIL DE VINT
75 nenes


Isabel-Clara Simó


És possible que recordeu el llibre La maternitat d'Elna, on Assumpta Montellà, després d'una rigorosa investigació, ens descrivia la vida de la suïssa Elisabeth Bidenbenz, que, com a infermera de la Maternitat del poble d'Elna, va salvar la vida de 597 infants, fills d'exiliades catalanes i espanyoles que, altrament, haurien mort en les penoses condicions dels camps de concentració francesos. La història posa un nus a la gola, i el primer que sents és una immensa gratitud per aquella dona heroica, rescatada suara de l'oblit. Ara està a punt de fer 95 anys, i l'Assumpta ha tingut una idea singular: assabentada que a Catalunya hi ha 75 nenes que es diuen Elna, ha pensat reunir-les i fer-ne una fotografia per a l'anciana. Ara bé, és difícil trobar-les, i l'Assumpta em demana si puc fer públic el seu e-mail (amontella.c@gmail.com) per si algun lector en té notícia. La trobada serà el 8 de juny als Hivernacles del Parc de la Ciutadella, a les 12 del migdia.

El fet ha interessat ja el cinema i el teatre, i es preparen sengles estrenes de les vicissituds de l'Elisabeth en aquells moments dramàtics. I tanmateix, el nazisme no ha mort. No sols no ha mort sinó que sembla que està ben viu, arrecerat en el discurs racista que uns irresponsables construeixen sobre el dolor dels immigrants. El fet és que l'ou de la serp està essent intencionadament covat o ingènuament alimentat per uns violents que no saben com canalitzar la seva violència. Els sents tot el dia acusant els altres de nazis, sens dubte per aquell moviment de projecció que fan els qui, essent alguna cosa que condemnen en el seu interior, ho apliquen als altres. Caldrà suportar molt de dolor (encara!, encara!) per neutralitzar-los.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 26. Dijous, 22 de maig del 2008