8.11.08

Diari de Cubelles recomana la lectura d´aquest article,temes de crisis, cal estalviar com sigui....



Receptes per estalviar


Les organitzacions de consumidors recomanen ser racionals i, per exemple, anar al súper amb una llista de la compra S'aconsella planificar ara la despesa de Nadal i fer ja les compres per no gastar a última hora Cal aprofitar l'oci gratuït i els dies amb descomptes

Mireia Rourera

Estalviar serà clau per superar aquesta crisi. No només ho diuen les organitzacions de consumidors, és de sentit comú. Després d'uns anys de bonança econòmica, on s'ha estirat més el braç que la màniga, ara vénen uns anys de contenció i s'haurà de posar seny en les més petites coses si es vol sortir airós de la situació, sobretot perquè la gent continua cobrant igual i les hipoteques s'han de pagar. "Hem estat vivint en una espècie de riquesa virtual. Ara ha petat la bombolla i el que hem de fer és, sobrerot, ser racionals", manté Gabriel Izard, economista, professor de màrqueting de la Universitat Autònoma i membre de la junta directiva de l'OCUC, l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya.

Aquest economista recomana, en primer lloc, que la gent planifiqui i pensi abans de fer. A l'hora d'anar a comprar, per exemple, recomana que se sigui previsor, que s'evitin les compres impulsives i les coses innecessàries. Que es compari i s'aprofitin les ofertes. "A dos mesos del Nadal, per exemple, jo recomano a la gent que avanci les seves compres per evitar les bogeries d'última hora, quan amb les presses acabes comprant coses més cares i, sovint, innecessàries". Aquesta, de fet, és una recomanació que l'OCUC fa cada any però que ara, amb la crisi, encara té més sentit.

Manté Izard que és molt difícil "no caure en les temptacions i els impulsos consumistes", però assegura que hi ha moltes actituds que realment ajuden a superar-ho. Una petita cosa que pot ajudar a no comprar coses innecessàries al supermercat és, per exemple, anar amb una llista. "Si vas sense llista acabes comprant coses que potser ja tens i aleshores s'acaben fent malbé", diu. I explica: "És important no decidir sobre la marxa". Recorda que hi ha una dita que diu: "Vés a comprar després de dinar, no abans, que tens més gana".

Manté aquest professor que aprofitar les marques blanques dels supermercats i els productes d'oferta és una molt bona opció, tot i que recorda que, en certs productes, no només alimentaris, intentar comprar el més barat al final se't pot girar en contra. "Quantes vegades no hem volgut estalviar (amb una peça de roba, per exemple) i hem acabat comprant una cosa molt barata que al final no ens ha servit per a res (i s'ha quedat a l'armari) i ens ha sortit més cara que si haguéssim comprat la peça més cara i de més qualitat des d'un bon començament?".

En el que coincideixen totes les organitzacions de consumidors és en la necessitat de planificar i fer un pressupost mensual. Si una família fa un pressupost, pensa quants diners pot dedicar a cada cosa i segueix les pautes, és molt més probable que no només arribi a final de mes, sinó, fins i tot, estalviï.

Es pot estalviar des de les coses més grans a les més petites. El primer estalvi, sosté l'OCU, l'organització de consumidors a nivell estatal, comença dintre de casa, amb l'estalvi energètic, de llum i gas i de l'aigua. En aquest sentit proposa un canvi d'hàbits de consum, menys malbaratament i més seny, que permetin, de forma conjunta, l'estalvi d'entre el 10% i el 20%. Entre altres consells per estalviar energia n'hi ha de molt fàcils. Per exemple: l'OCU recomana que quan s'engegui la calefacció es mantingui una temperatura de 20º. "Si es manté aquesta temperatura en comptes dels usuals 23º, es pot arribar a estalviar un 8% d'energia. Si, a més, durant la nit s'abaixa el termòstat als 16º, l'estalvi en la factura de la calefacció seria del 13%", diu aquesta organització. No deixar la televisió en stand by quan està apagada també ajuda a estalviar.

L'OCU recomana l'ús de bombetes de baix consum, que es facin servir els electrodomèstics de manera adequada, per exemple, omplint-los del tot, i que no es deixin en stand by. "Els electrodomèstics en stand by representen quasi el 10% del consum d'energia elèctrica de les llars", diu. Com vam fer durant la sequera, també podem estalviar aigua i es poden revisar els contractes de la llum, per contractar, si cal, menys potència o instal·lar tarifes nocturnes.
Cultura gratis
Però a banda d'estalviar i planificar els petits detalls de la llar hi ha moltes activitats que es poden fer per continuar gaudint de l'oci i la cultura i gastar-se pocs diners. Per exemple: ¿sabeu que a Catalunya hi ha molts museus gratuïts? Doncs sí, el CaixaForum, per exemple, o les exposicions temporals de la Pedrera, la Fontana d'Or de la Fundació Caixa Girona, a Girona, el Palau Robert, el Palau Moja, el Centre d'Art Santa Mònica, Foto Colectania o l'Espai VolArt, de la Fundació Vila Casas, a Barcelona. O qualsevol galeria d'art. O ¿sabeu que n'hi ha museus on s'entra de franc un diumenge al mes?

A banda de l'art hi ha moltes maneres d'estalviar en cultura. Aprofitar els dies de l'espectador per anar al cine o al teatre, els concerts gratuïts als centres cívics... i demanar la música, les pel·lícules i els llibres a la biblioteca.

Pel que fa a l'esport, hi ha dues maneres d'estar molt en forma i no gastar: caminar i anar en bici. Anar en bici és també una de les opcions més saludables per estalviar en transports, un dels sectors que més despeses suposen en una llar. Amb la pujada de la benzina, la millor manera d'estalviar és, a banda de pedalar, utilitzar el transport públic. I ser previsor: comprar les targetes multiviatge.


Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 25. Dilluns, 13 d'octubre del 2008