11.12.08


Comencen les obres de construcció del pont del riu Foix


Notícies - Urbanisme i Planejament
Les obres del pont de connexió de les dues lleres del riu Foix ja han començat. Les màquines encara no han entrat a l’espai, però des del 4 de novembre es treballa en els treballs previs de la construcció del pont, que ha d’unir el barri Marítim amb el del Clot del Bassó – Mota de Sant Pere. La propera setmana podrien iniciar-se les tasques d’instal·lació dels pilars que sustentaran el nou pont sobre el riu Foix.
Abans d’iniciar-se les obres, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya va sol·licitar fer una prospecció i elaborar un mapa de vegetació de la zona d’àmbit de l’obra, per tal de determinar si existeixen les dues espècies definides a Xarxa Natura 2000 com a hàbitats prioritaris. Aquesta prospecció es va realitzar en l’àmbit immediat de l’obra, sense que es trobessin cap de les dues espècies protegides. Aquestes són d’ambient salí i, de trobar-se, és a la part tocant a la línia de mar i queda fora de l’afectació de l’obra. Pel que fa a l’estudi geotècnic, els resultats ja estan elaborats i la regidoria d’Urbanisme ha canviat petits detalls de la fonamentació del pont per instal·lar pilotis prefabricats, de tal manera que l’obra serà més neta.

Miguel Ángel López, regidor d’Urbanisme, ha confirmat que l’Ajuntament ja s’ha reunit amb totes les parts implicades en l’obra i que en aquestes reunions, a banda de la representació municipal i de l’empresa adjudicatària de l’obra (Excover SA), també va comptar amb l’empresa que farà la supervisió mediambiental, Tecnoambient. Precisament, aquesta empresa ha estat l’encarregada d’identificar els dos hàbitats prioritaris que hi ha a la zona de la desembocadura del Foix “en la zona on s’ubicarà el pont, amb un marge de 10 metres a nord i sud”. Pel que fa a la mobilitat del veïnat, la Policia Local i els Serveis Tècnics municipals estan treballant en una proposta de reordenació de la circulació de la zona mentre durin les obres.

López considera que cal tancar el debat del pont ja que es tracta d’una infraestructura necessària al municipi per poder unir dues zones del municipi que queden separades pel riu, especialment en els dies de pluja. A més, afirma, és una obra que “l’havien d’haver pagat els promotors d’aquells sector” i, ara, “amb el cost d’aquesta obra es podrien sufragar molts projectes al municipi”. El termini d’execució de les obres és de 9 mesos, pel que es preveu que el pont estigui operatiu abans de juliol del 2009.


Penedès.
Comença a Cubelles la construcció del pont del Foix, que estarà llest el juny del 2009, segons el govern
M.L.. Cubelles

El nou pont sobre el riu Foix a Cubelles estarà llest el mes de juny del 2009, segons el govern municipal (PSC, CiU i ERC). Les màquines ja treballen a la zona, situada a l'altura dels carrers Pompeu Fabra i Lleida; la zona de les obres ja està delimitada, i s'han realitzat moviments de terres. La setmana que ve l'empresa que ha d'executar les obres, Excover SA, instal·larà els pilotatges de la construcció, segons explica el regidor d'Urbanisme, Miguel Ángel López.
El pont, pressupostat en 1,2 milions d'euros, disposarà de dos carrils de tres metres i mig i de dues voreres de dos metres cadascuna; la infraestructura permetrà unir el barri Marítim amb els sectors del Clot del Bassó i la Mota de Sant Pere, dues zones sovint incomunicades per les pluges. En el punt més elevat, el pont farà 5,75 metres.
Abans de posar en marxa les obres, l'Ajuntament de Cubelles va encarregar a l'empresa Tecnoambient que confirmés si existeixen dues espècies protegides de vegetació qualificades d'«hàbitat prioritari» per la Xarxa Natura 2000, tal com va exigir el Departament de Medi Ambient. Segons explica el regidor d'Urbanisme, l'empresa «ha realitzat prospeccions des de la via fins a la desembocadura, i no ha trobat res». L'Ajuntament explica que la policia local i els serveis tècnics municipals estan treballant en una proposta de reordenació de la circulació de la zona mentre durin les obres.
L'Ajuntament de Cubelles va aprovar el projecte executiu del pont el novembre de l'any passat amb els vots del govern, i dures crítiques dels grups de l'oposició i dels ecologistes, que defensaven que el pont es construís al costat de la via del tren, a l'altura de l'avinguda Onze de Setembre. El govern, però, va descartar aquesta alternativa.
Font: