7.12.08

La Jornada de Participació, l’avantsala del Pla Estratègic de Participació Ciutadana

Notícies
Participació Ciutadana
02/12/2008

L’Ajuntament de Cubelles va organitzar el divendres 28 de novembre la primera edició de la Jornada de Participació Ciutadana, una sessió que va comptar amb un notable èxit de públic i que va servir per presentar el conveni amb el Síndic de Greuges, l’experiència de l’Ajuntament de Girona amb la Bústia Ciutadana. Fernando Pindado, Subdirector General de Participació en l’Àmbit Local de la Generalitat de Catalunya, va inaugurar l’acte acompanyat de l’Alcaldessa, Maria Lluïsa Romero. Pindado considerava que “fomentar la participació ha de servir per canalitzar les opinions dels veïns, les opinions ja existeixen però cal que l’Ajuntament treballi per crear vies que les facin arribar allà on correspongui”.

Tot seguit va tenir lloc la ponència dedicada a exposar l’experiència de l’Àrea de Participació de l’Ajuntament de Girona, la Bústia Ciutadana, una iniciativa que fa un recull sistematitzat de les queixes i propostes dels veïns, als quals se’ls informa del seguiment de la seva instància i el seu resultat final.

La segona ponència va ser l’escenari de presentació en públic del conveni signat entre l’Ajuntament de Cubelles i el Síndic de Greuges. Matias Vives, Director d’Ordenació del Territori i Relacions Locals del Síndic, explicava de quina manera incidirà l’oficina del síndic en el dia a dia de Cubelles. “Serà com una auditoria permanent als processos i mecanismes de l’Ajuntament i l’OPIC, a més el Síndic emetrà un informe anual de les queixes dels veïns de Cubelles que pot ser presentada en un Ple i vetllarà pel bon compliment dels drets dels ciutadans.” Vives també creia que “el Síndic pot ajudar a que el ciutadà recuperi la confiança en l’administració, especialment en l’àmbit local”.

Pla Estratègic de Participació Ciutadana
El darrer acte va ser la taula rodona amb els caps de llista amb representació municipal que pretenia exposar propostes per apropar l’Ajuntament a la ciutadania. Cada polític va tenir uns minuts per parlar de les propostes de la seva formació i després es va donar el torn de paraula al públic perquè pogués opinar al respecte. Anna Martínez (EC-FIC) creia que “des del Consistori cal potenciar la participació, però que també s’ha d’evitar que es solapin els actes que la fomenten”, i és que divendres passat al Centre Social s’hi duien a terme, d’una banda la Jornada de Participació a la sala d’exposicions, i de l’altra la presentació del Pla Parcial de Les Estoreres a l’espai de la gent gran. Juana Navarrete (PPC) va incidir en un dels aspectes més repetits tant entre el públic com entre alguns representants polítics, “una major participació dels veïns en aquest tipus d’actes”. Mònica Miquel (ICV) es mostrava “molt satisfeta del resultat de la Jornada”, tot i que considerava que hi ha aspectes a millorar de cara a properes edicions, com ara fer més partícip al públic assistent.
El representant accidental del PSC i del Govern municipal, i regidor de Participació Ciutadana, Xavier Grau, avançava que “les conclusions de la jornada seran el primer pas per començar a treballar en el Pla Estratègic de Participació Ciutadana”. Una eina que posarà els fonaments i marcarà les pautes a seguir en polítiques de participació a Cubelles “sigui quin sigui el partit que governi i el regidor que encapçali la regidoria de Participació Ciutadana”.

MÉS INFORMACIÓ A:
http://opic.cubelles.cat/