27.2.09

BENESTAR

La Síndica alerta de l'augment de la pobresa entre les famílies

La crisi dispara la petició d'ajuts socials de parelles amb fills que no arriben a final de mes L'informe del 2008 constata el col·lapse d'alguns serveis Les queixes ciutadanes creixen un 50% respecte al 2007

Cristina Palomar

Les peticions d'ajuda als serveis socials de la ciutat ja no són només patrimoni de les persones en risc d'exclusió. La crisi va disparar durant l'any passat la demanda d'aquests ajuts entre les famílies que mai abans havien tingut problemes econòmics, cosa que va provocar el col·lapse d'alguns serveis com els menjadors socials i la prestació per pagar el lloguer. Així ho constata l'informe del 2008 que la Síndica de Greuges de Barcelona, Pilar Malla, presentarà al ple municipal del pròxim 27 de març.
Segons Malla, aquest fenomen de pobresa no té precedents a la ciutat. "Les queixes són diferents respecte a altres anys. Ara parlem de persones que mai abans havien anat als serveis socials i que ara no poden arribar a final de mes". El perfil més habitual són caps de família, principalment treballadors autònoms, amb fills al seu càrrec que han perdut la feina i que amb la prestació d'atur no poden cobrir les seves despeses habituals.
En el cas dels menjadors socials, la Síndica va explicar que en alguns districtes les esperes per tenir-hi accés han superat els dos mesos i ha proposat com a solució a l'alcalde, Jordi Hereu, que el consistori faciliti vals de menjar per anar a restaurants.
Respecte a l'informe del 2007, les queixes presentades pels ciutadans a la Síndica han augmentat un 50%. Si fa dos anys en van recollir més d'un miler, el 2008 s'ha tancat amb 1.506 reclamacions de 1.976 persones. Per temes, el nombre més gran de queixes es refereixen com és habitual a ordenació del territori -habitatge, urbanisme i medi ambient- amb 283 expedients. El segueixen via pública, amb 268, administració general, amb 202, i serveis a les persones, amb 183.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 35. Dijous, 19 de febrer del 2009