7.6.09

El tripartit perd vots, CiU en guanya i el PP s'imposa al País Valencià i a les Illes

Al Principat, el PSC és el partit més votat, però el tripartit perd vots i CiU en guanya · Al País Valencià, el PP amplia l'avantatge respecte dels socialistes · A les Illes, el PP es manté com a partit més votat

Les eleccions europees han servit per evidenciar algunes tendències polítiques al nostre país. A Catalunya, tots els partits del govern han perdut vots, fins a 300.000, i CiU n'ha guanyat gairebé 70.000. Amb tot, el PSC és el partit més votat, seguit de CiU i del PP. La coalició entre CiU, PNB, BNV i UM, Coalició per Europa, ha conservat els dos escons de Galeusca del 2004, malgrat no disposar dels vots del Bloque Nacionalista Galego, que feia coalició amb Esquerra. Són precisament aquests vots que han permès a Esquerra mantenir el diputat, perquè els republicans han perdut 70.000 vots a Catalunya. Al País Valencià, continua la tendència a l'alça del PP, que amplia l'avantatge respecte dels socialistes. També a les Illes torna a guanyar el PP, mantenint la distància amb el PSOE.
A Catalunya, els tres partits del govern perden una gran quantitat de vots. El PSC continua essent el partit més votat, però perd més de 200.000 mil vots respecte del 2004; CiU ha superat el PP i torna a ser la segona força: la federació ha guanyat 50.000 vots respecte de fa cinc anys; el PP baixa sensiblement; Esquerra perd uns 70.000 vots i Iniciativa, més de 30.000.