13.12.09

Més de 700.000 persones voten per primer cop avui sobre la independència de Catalunya

L'organització consideraria un èxit que la participació s'acostés al 40% assolit en el referèndum de la Constitució Europea

Tres mesos justos després de la consulta sobre la independència de Catalunya feta a Arenys de Munt, 167 municipis reproduiran avui l'experiència maresmenca arreu del territori. Més de 700.000 persones estan cridades a votar, en una convocatòria plurimunicipal sense precedents sorgida de la societat civil. El resultat del 13-D, que es preveu que es coneixerà pels volts de les deu de la nit, no serà vinculant, però es tracta d'una iniciativa legítima i especialment simbòlica. Les urnes s'obriran simultàniament a les 9 del matí i es tancaran a les vuit del vespre. L'organització, que veuria com a «èxit acostar-se al 40%» de participació, vol forçar la convocatòria d'un referèndum nacional, aquest sí, vinculant. Milers de catalans podran votar per primer cop «sí» a la independència.
Tres paperetes: «Sí», «No» i en blanc. Més que el resultat, que previsiblement serà favorable a la independència, la principal incògnita del 13-D és la participació. La coordinadora vol aconseguir el 40% del referèndum sobre el tractat de la Constitució Europea, malgrat que reconeixen que la demografia diversa dels municipis en qüestió pot fer variar molt la concurrència a les urnes.
No són els ajuntaments, els que criden els ciutadans a la consulta, sinó entitats privades, fet que impedeix a l'advocat de l'Estat poder impugnar les convocatòries, encara que s'utilitzin locals de titularitat municipal. Si el pressupost d'Arenys de Munt per organitzar la consulta era de 700 euros, avui hi ha municipis, com ara Cardedeu, que n'hi destinen 6.000. És només un exemple de la magnitud creixent que ha adquirit la iniciativa. Més de 15.000 voluntaris treballaran per fer possible la primera de les tres onades de consultes convocades fins a l'abril. Hi ha municipis de 700 habitants en què un centenar de veïns participaran en l'organització del dispositiu. Els catalans respondran a la pregunta «Està d'acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?» Les consultes no neixen com a resposta als entrebancs de l'Estatut. «Catalunya té un nivell de maduresa que no necessita cap pretext conjuntural per impulsar aquest procés», assegura un dels organitzadors del 13-D, Uriel Bertran. Podran acudir a votar els ciutadans que acreditin que estan empadronats al municipi respectiu, sigui quin sigui el seu origen, si tenen més de 16 anys. De fet, els immigrats constitueixen un 20% del gros d'electors (més de 125.000 persones).

Més informació a

Més de 700.000 persones voten per primer cop avui sobre la independència de Catalunya

Font : http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/