5.5.10


El Ple aprova definitivament el pressupost per al 2010

Notícies - Hisenda, Planificació i Serveis Externs
05/05/2010
Amb els vots favorables de l’equip de govern (PSC, CiU i ERC) i els contraris de l’oposició (ICV, PPC, ICb i EC-FIC), el Ple va aprovar definitivament el pressupost general de la Corporació per al 2010. La sessió extraordinària va rebutjar les al·legacions presentades per ICV i el Grup Independent 19 (GI-19), en les quals es reclamava la modificació del text econòmic, argumentant “el no assoliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària”, “la insuficiència dels recursos” i la “conculcació dels principis constitucionals d’eficiència i economia”.
La interventora municipal va argumentar tècnicament com s’havien valorat les al·legacions presentades, determinant que “la normativa ha estat respectada en el tràmit d’aquest pressupost”. En quant al no compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària, la interventora va recordar que “cal aprovar un pla econòmic financer en el termini màxim de tres mesos des de l’aprovació del pressupost”, a la qual cosa es va comprometre el govern municipal a través de l’Alcaldessa, Maria Lluïsa Romero. Igualment, la interventora va recordar que els ingressos a través d’una operació financera “és un dels recursos recollits a la normativa reguladora de les hisendes locals”, mentre que el fet que la ràtio d’endeutament arribi al 77% “no incompleix cap normativa”. Precisament, la legislació exigeix que quan se supera el 110% d’endeutament calgui una autorització prèvia per poder realitzar operacions financeres –demanar un crèdit-, i fins i tot la previsió per aquest any és que aquest llindar s’augmenti fins al 125%. Igualment, la normativa permet que el càlcul d’aquest índex d’endeutament es faci amb les dades del darrer exercici liquidat, que en el cas de Cubelles és el 2008 –la del 2009 es pot aprovar dintre del primer semestre d’enguany-. Finalment, la tècnica va referir-se a la conculcació dels principis constitucionals (art. 31.2 CE) d’eficiència i economia, assegurant que no s’incompleixen perquè la Constitució es refereix “a la gestió de la despesa pública, però l’ajuntament acudeix al préstec”.

El regidor d’Hisenda, Xavier Grau, que va agrair “el to i el tarannà de les al·legacions”, si bé va qualificar-ne algunes com a “originals”, va afirmar amb rotunditat que el pressupost “no vulnera la legalitat vigent, i molt menys la Constitució espanyola”. Considera “una obvietat que qualsevol acció d’un govern, sigui bona o dolenta, condiciona els governs futurs” i ho argumenta assegurant que Cubelles ha “viscut molts anys incrementant l’estalvi i reduint l’endeutament i ja veiem quin és el resultat, només cal donar-se una volta i veure la manca de serveis, de noves infraestructures i de manteniment de la via pública”. Per això, el compromís del tripartit (PSC, CiU i ERC) és que “els diners de la ciutadania han d’estar al servei de la ciutadania”, seguint les prioritats marcades “al Pla de Mandat per a aquests quatre anys”.

El regidor va reclamar als grups de l’oposició que expressin “quines inversions prioritzarien, quines deixarien de fer”, cosa que assegura no han fet “ni a nosaltres ni a la ciutadania”. Per al Govern municipal, d’entre les inversions aprovades, les prioritàries per al 2010 són “la reforma del nucli antic, la del passeig Marítim, la construcció de la nova biblioteca i l’ampliació del cementiri”. Finalment, Grau va acusar l’oposició d’estar “ancorats en un discurs mediàtic” respecte a l’endeutament de l’Ajuntament i va afirmar que “proposem un pressupost de progrés en una situació de crisi”.



Tenim al Punt ....respecte aquest tema
L'Ajuntament de Cubelles haurà de realitzar un pla de sanejament financer
L'incompliment de l'estabilitat pressupostària obliga l'equip de govern a presentar el document


Notícies de ...

L'Ajuntament de Cubelles haurà d'elaborar un pla econòmic financer en el termini màxim de tres mesos, tenint en compte que el pressupost del 2010 incompleix l'objectiu d'estabilitat pressupostària. El govern local (PSC, CiU i ERC) va aprovar definitivament la proposta econòmica municipal, amb els vots en contra de l'oposició, dimarts al vespre. ICV, el PP, Iniciativa per Cubelles i l'Entesa per Cubelles van reiterar les seves crítiques a l'augment d'un deute municipal que aquest any arribarà al 77%. Un altre dels retrets de l'oposició va ser el retard amb què arriba el pla de sanejament financer.
La falta d'estabilitat pressupostària; és a dir, d'un equilibri entre les despeses i els ingressos de l'Ajuntament de Cubelles i la conseqüent necessitat de crèdit, obliga el municipi a elaborar un pla econòmic financer. Així va assegurar-ho la interventora municipal en el ple extraordinari de dimarts, en el qual va aprovar-se definitivament el pressupost del 2010. El pla de sanejament ha de preveure com afrontar el desequilibri pressupostari de l'Ajuntament en un termini de tres anys.
«Si la llei diu que hem de fer el pla, el farem», va dir l'alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero (PSC). Tant Romero com el regidor d'Hisenda, xavier Grau (PSC), van negar qualsevol «il·legalitat» del pressupost.
Al·legacions
El govern va desestimar les al·legacions presentades pel grup GI 19 i per ICV, en les quals es criticava, entre altres aspectes, la falta d'estabilitat pressupostària.
Algunes de les inversions més importants que inclou el pressupost d'aquest any són la rehabilitació del nucli antic, la construcció d'una biblioteca, la millora del passeig, i l'ampliació del cementiri. El pressupost total arriba als 22 milions d'euros.
L'absència d'equilibri entre ingressos i despeses i l'augment del deute, que aquest any arriba al 77%, van centrar les crítiques dels grups de l'oposició. «Hem passat de no tenir gairebé endeutament a tenir un deute de 12 milions d'euros», va assegurar el regidor del PP Luis Alamán. Per la representant d'ICV Mònica Miquel, el pressupost del 2010 «hipoteca la població durant molts anys per una operació de crèdit no necessària» amb un préstec d'uns sis milions d'euros.
Així mateix, la regidora va assegurar que, si es tingués en compte la liquidació del pressupost del 2009 en lloc de la del 2008, el percentatge d'endeutament seria major. «Per què no va elaborar el pla econòmic financer del 2009, quan també hi havia un incompliment de l'estabilitat pressupostària?», va preguntar Miquel a l'equip de govern. La regidora d'Iniciativa per Catalunya Verds també va referir-se als vuit milions d'euros de romanent de tresoreria que van deixar a l'Ajuntament governs anteriors a l'actual tripartit.

El pla de mandat

El regidor d'Iniciativa per Cubelles, José Luis Comas, va acusar el tripartit de voler «complir a qualsevol preu un pla de mandat» tot i la crisi econòmica. «Jo parlaria d'alegalitat, no d'il·legalitat», va dir Comas.
El pressupost del 2010 «no resoldrà els problemes reals de Cubelles», segons la regidora de l'Entesa per Cubelles, Anna Martínez. «Demanem que es compleixi el 2010 la realització d'un pla financer que ens digui com afrontar el deute», va reclamar la regidora a l'equip de govern del municipi.

LES FRASES

XAVIER GRAU
regidor d'hisenda (PSC)

«No es vulnera la legalitat. El nostre és un pressupost de progrés, de confiança en el municipi. Trobem a faltar aquesta expressió de confiança [per part dels grups de l'oposició]

MÒNICA MIQUEL
regidora d'icv

«Si agaféssim la liquidació del pressupost del 2009 veuríem que l'endeutament seria molt més gran. Entenem que s'està enganyant la població d'alguna manera»

LUIS ALAMÁN
regidor del pp

«S'incompleix reiteradament l'objectiu d'estabilitat pressupostària, els ingressos són insuficients. Passem de no tenir gairebé endeutament a un deute de 12 milions»

JOSÉ LUIS COMAS
regidor d'icb

«Creiem queel capítol d'inversions del 2010 és fruit de la intenció de voler complir a qualsevol preu un pla de mandat. La situació econòmica ara és una altra»

ANNA MARTÍNEZ
regidora de l'entesa

«El municipi tardarà molts anys a recuperar-se. En una actitud de prepotència i irresponsabilitat deixaran l'Ajuntament amb un deute de 12 milions d'euros»