6.5.10

Josep Pallàs, el bomber ferit en el foc d’Horta de Sant Joan, va rebre la medalla Macià al mèrit laboral
RAFA JULVE
BARCELONA
No ha passat ni un sol dia en què Josep Pallàs, el bomber que va quedar greument ferit en l’incendi d’Horta de Sant Joan (Terra Alta), no hagi donat mostres del valor que atresora. En va donar enfrontant-se a les flames més ferotges. En segueix donant en totes les sessions de recuperació per culpa d’un incendi que li va cremar el 75% del cos i va segar les vides de cinc companys dels Grups de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) de Lleida. I en va tornar a donar ahir en l’entrega de la medalla Macià al mèrit laboral, que va rebre de mans del president, José Montilla, al Palau de la Generalitat. En la seva primera aparició en públic des d’aquell fatídic 21 de juliol, Pepe (així li diuen els seus més pròxims) va encaixar amb fermesa totes les mirades i flaixos que es van clavar en una cara marcada pel foc i en unes mans cobertes per guants foscos.Hi va haver 22 persones més i 10 empreses guardonades, però ningú va aconseguir més aplaudiments que Pallàs, que ja va exhibir una gran serenitat quan es dirigia a la zona ­reservada als premiats. Mentre que alguns companys de medalla ca­minaven pel passadís molt nerviosos, Pallàs encara va tenir temps de saludar amb dos petons i un somriure la directora general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Olga Lanau, asseguda a la tercera ­fila.
El gest del president
L’admiració que va despertar entre els assistents aquest veí de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) va arribar acompanyada del particular homenatge que li va retre Montilla. En lloc de donar-li l’estoig amb la medalla a l’interior com havia fet amb la resta de premiats, el president va agafar la condecoració i l’hi va penjar al coll a Pallàs. L’ovació va ser impressionant. Els gestos d’emoció entre el públic, commovedors. Sobretot, els d’alguns comandaments dels bombers de la Generalitat, com Joan Rovira i Antoni Rifà, les mirades dels quals van semblar perdre’s en el record dels agents morts.
Posant la mà dreta sobre l’espatlla esquerra de l’agent, Montilla es va interessar pel seu estat i li va ­agrair el seu valor i el seu treball. Es van tornar a repetir els aplaudiments fins que va seure, i van tornar a ressonar quan va finalitzar l’acte. Llavors, Pepe, amb una amabilitat exquisida, va explicar a la premsa que preferia no fer declaracions. Només va voler donar les gràcies als especialistes que l’ajuden a recuperar-se i va afegir: «Estic millor d’ànim, agraeixo tot el suport que m’estan donant; premis com aquest m’ajuden a continuar». Tot seguit, va entaular una conversa amb el conseller d’Interior, Joan Saura, que va destacar la seva «força» per superar el que va passar i afrontar la seva recuperació.Aquest reconeixement, atorgat «per la seva valentia i el seu esperit de sacrifici i servei als altres», li arriba a Pallàs quan encara les últimes fases de la rehabilitació. A causa del foc, l’agent va estar més de mig any a l’Hospital de la Vall d’Hebron, acompanyat sempre per la seva mare i la seva germana Montse, que ahir van tornar a mostrar-li el seu afecte al Palau.Ara, Pepe continua recuperant-se en un altre centre perquè encara té problemes de flexibilitat i de mobilitat en un braç. Només la seva família i les seves amistats més íntimes mantenen un contacte directe i continu amb ell, que ha descobert al Facebook un altre lloc de trobada amb nombrosos col·legues de la feina i gent coneguda.Ahir no va fer falta cap xarxa ­social del ciberespai perquè aquest heroi del foc comprovés l’apreci que sent per ell tot Catalunya. Ahir no va caldre que es vestís de bomber. El seu valor va demostrar que ho ha estat, ho és i ho serà sempre.