12.5.10


Presentades les obres de millora a l’estació de RENFE

Notícies - Alcaldia
11/05/2010
Adif invertirà 3,5 milions d’euros en les obres de millora de l’accessibilitat de les instal·lacions a l’estació de Cubelles, pertanyent a la línia R2 sud de rodalies. Les característiques del projecte les han presentat a Cubelles el president d’Adif, Antonio González, el director general de la SEITT (Societat Estatal d’Infraestructures del Transport Terrestre). Així mateix també han assistit a l’acte el delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, l’Alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero, i una nodrida representació de directius d’Adif i regidors municipals.

El projecte, que s’ha dividit en dues fases, suposarà l’adequació de l’estació per eliminar les barreres arquitectòniques i dotar-la dels màxims paràmetres de modernitat, seguretat i confort. La primera, que es troba en execució, comprèn el recrescut de les andanes, amb un pressupost de 593.608 euros; la segona, que inclou la remodelació de l’actual pas inferior, la creació d’un nou pas inferior urbà i la reforma de l’edifici de viatgers, entre altres actuacions, té un pressupost de 2.941.092 euros.

La primera fase, que va iniciar-se el passat mes de març, estaran enllestides segons les previsions d’Adif abans de l’agost. Tot seguit s’iniciarà la segona fase que te una previsió d’execució de vuit mesos, pel que es preveu que estigui tota l’actuació enllestida en el primer semestre de 2011.

Millora de l’accessibilitat

L’actual pas inferior, que té un accés urbà, serà remodelat per a convertir-lo en pas exclusiu per als viatgers de l’estació. A més, s’instal·larà un ascensor per andana que permeti el seu ús per persones amb discapacitat. També s’executarà el recrescut del nivell de les andanes fins assolir una alçada de 68 cm respecte a la cota de carril en una longitud de 200 m, el que facilitarà als clients del ferrocarril un accés als trens més segur i còmode.

D’igual forma, es millorarà l’accessibilitat a persones amb discapacitat visual mitjançant la col·locació de paviment amb relleu diferenciat i una banda de seguretat luminiscent i antilliscant. A més, es col·locarà un paviment especial per als encaminaments des de l’extrem de l’andana i l’edifici de viatgers fins els ascensors.

Augment de la seguretat

S’executarà un nou pas inferior per a ús ciutadà al que es dotarà de rampes, per al seu ús per persones amb discapacitat, i d’escales fixes. Amb l’eliminació dels accessos urbans a l’actual pas inferior i l’andana lateral, es millorarà la seguretat del recinte ferroviari i s’augmentarà la qualitat del servei prestat.

Posteriorment, es realitzarà el tancament de l’estació mitjançant tanques i se crearà un accés específic per a vehicles d’emergència fins l’andana principal. També es realitzaran obres de caràcter complementari en l’edifici de viatgers, que inclouran noves instal·lacions de protecció contra incendis, climatització, electricitat i il·luminació, fontaneria i sanejament, així com la preinstal·lació per a circuit tancat de televisió, megafonia i seguretat. De la mateixa forma, s’instal·laran també noves marquesines a cada andana, fins a completar 80 metres lineals.

Augment del confort i la funcionalitat

L’edifici de viatgers serà objecte igualment de remodelació en aquest projecte. Es reordenaran les superfícies de la planta baixa i, a més, es rehabilitaran i sanejaran les instal·lacions, les cobertes, les façanes i els elements estructurals. Les edificacions annexes existents seran enderrocades.

Finalment, s’adequarà la urbanització de l’entorn immediat a l’accés de l’estació amb l’ordenació de l’aparcament situat davant l’edifici de l’estació, que disposarà de places per a persones amb discapacitat, bicicletes, taxis i estacionament momentani de vehicles. Com a conseqüència, es realitzarà una nova distribució de la il·luminació de l’estació i es col·locaran noves lluminàries.

A més, i responent a una petició expressada per l’Alcaldessa, el president d’Adif s’ha compromès a arranjar i millorar l’aparcament de vehicles que hi ha al costat de l’estació, actualment sense asfaltar.