17.4.11

A la tres El clam contra les retallades desborda la plaça Sant Jaume La protesta unitària organitzada pels sindicats


D. CORDERO / R. FERNÁNDEZ


Des del balcó que dóna al seu depatx, Artur Mas tenia ahir una vista magnífica de la protesta que va desbordar la plaça de Sant Jaume i les previsions més optimistes dels organitzadors. Entre 10.000, segons la Guàrdia Urbana, i 20.000 funcionaris, segons els càlculs dels sindicats, es van unir davant les retallades que el Govern català ultima per als pressupostos d'aquest any. El president podia veure les pancartes de les protestes i alguna bandera republicana el mateix dia que es commemorava el 80è aniversari de la proclamació, sentir l'insistent so dels xiulets i, fins i tot, escoltar una consigna que no és que sonés moltes vegades, però que quan ho va fer va ser contundent. "Boi [Ruiz], dimissió".

Una ferma referència al seu conseller de Salut, que està copant el protagonisme de la tisorada perquè gestiona un terç de tot el pressupost de la Generalitat, perquè té a les seves mans una matèria sensible com és la salut pública i perquè els seus interlocutors l'acusen, fent cas omís a l'exercici d'escoltar, de posar en perill la sanitat pública.


Les consignes de la protesta s'acarnissen amb el conseller Ruiz


Infermeres i metges van encapçalar una convocatòria que ahir es dirigia als 180.000 funcionaris de la Generalitat. I els organitzadors els sindicats CCOO, UGT i IAC es van marcar un punt en el seu pols amb l'executiu, que manté la intenció de retallar un 10% la despesa per eixugar part de l'alt dèficit autonòmic. Entre els convocants no hi ha cap intenció de permetre que es posi fi a aquest trident que acaben aportant els serveis públics: "Ocupació, justícia i solidaritat", com recordava el manifest. I si no tenen intenció de permetre-ho és perquè es tem que mentre s'actua en aquesta línia, el Govern de CiU aposta per "privatitzar els guanys i socialitzar les pèrdues", com va clamar la sociòloga Marina Subirats, encarregada de la proclama que posava punt final a l'acte. Ahir es patia bastant pels serveis socials, fins al punt d'escenificar un minut de silenci que va permetre descansar les oïdes.

La plaça de Sant Jaume i els seus voltants van prendre el relleu a les múltiples protestes que s'han viscut aquesta última setmana als centres hospitalaris catalans, que ja coneixen les propostes dels seus gerents per afrontar l'ajust. I potser es va convertir en el pròleg a la "conflictivitat" que auguren els sindicats davant la incertesa i la falta de concreció a Ensenyament. Els representants sindicals es fregaven les mans davant la resposta que pugui tenir la marxa ciutadana convocada per al pròxim 14 de maig, en què es pretén estendre la crida a la participació al conjunt de la ciutadania.

"No és just que per problemes econòmics conjunturals es vulgui fer una reforma estructural que tiri per terra tot el model social que ha costat tants anys", va proclamar el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego. "Si Mas no pren nota i segueix ancorat en la prepotència, sense consultar, les protestes continuaran", va amenaçar el secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez. Els missatges de la resta de representants similars van anar en la mateixa línia.

mes a El clam contra les retallades desborda la plaça Sant Jaume ... Font : http://www.publico.es/catalunya