30.3.06

DIJOUS, 30/03/2006 - 06:00h
El Congrés espanyol aprova el nou estatut d'autonomia de Catalunya

Socialistes, ICV i EU, CiU, PNB, BNG i CC hi voten a favor; EA, ERC i PP hi voten en contra; i Nafarroa Bai i la Xunta Aragonesista s'abstenen · 189 vots a favor, 154 vots en contra i 2 abstencions
El Congrés espanyol ha aprovat el dictamen de la comissió constitucional del Congrés sobre l'estatut espanyol amb els vots a favor dels socialistes, Iniciativa i Esquerra Unida, Convergència i Unió, el Partit Nacionalista Basc, el Bloc Nacionalista Gallec i Coalició Canària. Eusko Alkartasuna i Esquerra Republicana hi han votat en contra, com el PP, encara que per motius diferents, mentre que Nafarroa Bai i la Xunta Aragonesista s'han abstingut.
En total, hi han votat a favor cent vuitanta-nou diputats, cent cinquanta-quatre ho han fet en contra i dos s'han abstingut. El secretari general dels republicans, Joan Puigcercós, diu que aquest estatut no preveu els instruments necessaris per a encarar els reptes de futur i que el projecte s'aprovarà avui en fals. En aquest sentit, convida el PSOE a millorar-lo en la tramitació al Senat, perquè diu que 'encara hi som a temps'.
En canvi, el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit que la seva formació desitjava aquell estatut, però que aquest és molt millor que el de Sau i que garanteix més autogovern, autosuficiència financera i millors competències per al Principat. PSOE i PP han escenificat les desavinences respecte del nou estatut en el ple que avui aprovarà el dictament del text. El president del PP, Mariano Rajoy, l'ha criticat, perquè considera que la presència del concepte 'nació' al preàmbul amenaça la unitat de l'estat espanyol i n'ha responsabilitzat Zapatero. En canvi, la vice-presidenta de l'executiu, María Teresa Fernández de la Vega, ha defensat que el nou estatut encaixa plenament en la constitució espanyola. De la seva banda, el portaveu d'Iniciativa, Joan Herrera, ha defensat el projecte perquè considera que és el millor estatut de la història del Principat i ha dit que el PP 's'haurà d'empassar totes les mentides que ha dit quan un govern autonòmic del PP s'apunti a aquest estatut'.
www.vilaweb.cat