4.3.06

> Penedès. Neix la primera associació veïnal per conservar el nucli antic de Cubelles
MÍRIAM DE LAMO. L’entitat vol lluitar contra una «degradació» del centre de la vila que «ha augmentat els últims anys»"
Un grup de ciutadans de Cubelles ha creat la primera associació de veïns del Nucli Antic del municipi amb l’objectiu d’evitar la «degradació» del centre de la vila. L’aplicació del catàleg del pla especial de protecció del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental, la netedat dels carrers, i la seguretat i l’educació cívica són les prioritats d’una entitat que acaba de néixer. L’associació, que demana la màxima participació dels veïns, ja té un espai al casal d’entitats per atendre els ciutadans, i es donarà a conèixer els pròxims dies a través d’un punt d’informació situat davant de l’església de Santa Maria els diumenges.
«L’associació de veïns del Nucli Antic de Cubelles és un fòrum de debat per articular un projecte de barri sense interessos partidistes, oberta a totes les persones amb visió de barri», segons diu el manifest de l’entitat. La presidenta de l’associació, Mari Carmen Torroba, destaca que el col·lectiu pretén lluitar contra «la degradació» del nucli antic del municipi, que ha anat «augmentant els darrers anys». Torroba es queixa de la falta de «neteja» així com del «mal estat de les voreres, la falta de papereres i els excrements de gos». «Hi ha bastants punts crítics», sosté la responsable de l’associació. Segons Torroba, l’entitat prioritza la «millora del dia a dia, de l’estat dels carrers». «A partir d’aquí esperem que la gent hi aporti idees.» Una altra de les crítiques del col·lectiu és el fet que «s’estiguin enderrocant tots els edificis antics» de la vila. Per aquest motiu l’entitat dóna una importància especial a l’«aplicació del catàleg del pla especial de protecció del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental del nucli antic» del municipi.
Torroba destaca la «deixadesa» del centre de la vila. «L’Ajuntament no ha fet res», apunta la presidenta de l’associació del nucli antic. L’entitat deixa clar que la iniciativa vol ser «un fòrum de debat per articular un projecte de barri sense interessos partidistes, oberta a totes les persones amb visió de barri».
Així, el col·lectiu vol ser «una associació que agrupi els sectors de la ciutadania amb ganes de participar, aportar i articular propostes de barri. Un treball dels ciutadans i ciutadanes pel barri». Per aquest motiu cal que els cubellencs «presentin idees, queixes o qualsevol tipus de suggeriment, que entre tots puguem discutir, treballar i plantejar de quina manera els podem tramitar a l’Ajuntament o a altres estaments, per fer una activitat participativa i constructiva, sobretot ser protagonistes del nostre barri».
Pla de participació De moment, els impulsors de l’associació ja han iniciat converses amb el govern local per participar en l’elaboració del reglament de participació ciutadana de l’Ajuntament. Actualment, l’entitat disposa d’un despatx al centre social –el casal d’entitats–, on atendrà els ciutadans que vulguin col·laborar en el projecte els dilluns, de les sis de la tarda a les vuit del vespre, i els divendres, de les set de la tarda a les nou del vespre.El col·lectiu també instal·larà un punt d’informació davant de l’església de Santa Maria de Cubelles, els diumenges, amb l’objectiu de difondre les seves activitats. L’entitat també té una adreça de correu electrònic pròpia: nucli.antic.cubelles@gmail.com.

www.vilaweb.cat