25.6.07

Editorial/Energies renovables, la gran aposta

Des que la primera gran crisi del petroli, ocorreguda a mitjans dels anys 70, va castigar les economies occidentals, s'ha convertit en un tòpic la referència al des- envolupament de les energies eòlica i solar per suplir en part les importacions de cru. Es tracta d'una política altament recomanable per a països que, com Espanya, tenen una enorme dependència del petroli, fins al punt que les fluctuacions dels preus del barril tenen una forta incidència en la marxa de la inflació. No obstant, han passat molts anys des de l'esclat d'aquella crisi fins que els molins de vent i les plaques solars han passat de les reivindicacions ecologistes i d'iniciatives minoritàries a convertir-se en un poderós sector econòmic que està creixent a un fort ritme i que comença a aportar un percentatge força significatiu de la potència instal.lada al país.
Grans empreses com Iberdrola i Acciona estan realitzant importants inversions en un sector d'indubtable futur. Espanya té el clima i la geografia apropiats perquè aquestes produccions d'energies netes siguin prou elevades per fer rendibles les grans inversions necessàries. L'any passat es van invertir en el sector de les energies renovables 2.300 milions d'euros, el doble que el 2005, i es van instal.lar 1.587 megawatts d'energia procedent de parcs eòlics (un 15,8% més que l'any anterior). Aquest ritme, tot i ser alt, encara és insuficient per aconseguir els objectius aprovats pel Govern en el Pla d'Energies Renovables, que preveu tenir 20.155 megawatts instal.lats el 2010, quan a finals del 2006 n'hi havia 11.615, és a dir, poc més de la meitat. I el mateix passa en el capítol de les plaques solars.
Per poder assolir l'objectiu és necessari que des de l'Administració es gestionin amb diligència aspectes com la connexió de les plantes d'energies renovables amb la xarxa energètica global i que s'eliminin les traves burocràtiques que estrangulen el sector. Aquesta reflexió val també per a ajuntaments i comunitats autònomes, que tenen moltes competències en la concessió de permisos i en la regulació d'instal.lacions.
La creixent pressió a l'alça dels preus del petroli i la necessitat de controlar les emissions de gasos contaminants a l'atmosfera per alentir el canvi climàtic fan que la mirada esperançada es torni a dirigir, aquesta vegada amb bases més sòlides, a les energies renovables.

http://www.elperiodico.es/