28.6.07

El govern entrega al Parlament l’informe sobre la llei electoral catalana


laMalla.net (laMalla.net)

Llistes obertes, ampliar a set el nombre de circumscripcions o urnes mòbils són algunes de les propostes de la Comissió d'Experts en matèria electoral que, a petició del Departament de Governació, han elaborat un informe per reformar la llei electoral. Una proposta que el conseller Joan Puigcercós presentarà aquest dimecres al president del Parlament, Ernest Benach.
El principal objectiu sembla ser l'increment de la participació en els comicis electorals, per això, els experts proposen habilitar urnes mòbils per a les persones amb dificultats per traslladar-se, instal·lar també urnes a Correus per al vot anticipat, fer paperetes en braile i promoure el vot per Internet. Sobretot però, aposten per llistes obertes on es voti a un nombre de persones i no a llistes tancades elaborades per cada partit polític. Els experts volen també que els candidats estiguin inscrits en el cens electoral d'algun municipi de la circumscripció per la qual es presenten. En canvi, no consideren necessari allargar la jornada electoral a diversos dies tot i que emanen que el Parlament estudiï els avantatges i inconvenients d'aquesta opció.
Una qüestió més polèmica és el fet que l'informe descarta la proposta de convertir Catalunya en una circumscripció única i en canvi les amplia fins a set per fer-les coincidir amb les futures vegueries. Cadascuna, comptaria amb dos escons, excepte Barcelona, i la resta de diputats es repartirien en funció de la població.
Per altra banda, el text parla també de prohibir les inauguracions o la col·locació de primeres pedres a partir del moment en què es convoquin les eleccions i també la creació, per garantir la legalitat del procés, d'una Sindicatura Electoral de Catalunya.L'informe l'ha elaborat una comissió formada per Josep Maria Colomer, Agustí Bosch, Joan Botella, Jaume Magre, Josep Maria Reniu i Jordi Sauret.
www.lamalla.net