17.6.07

Tripartits, però menys

SOCIALISTES El PSC encapçalarà els deu municipis més poblats de Catalunya tot i quedar-se en minoria a Barcelona i a Sabadell LLIBERTAT DE PACTE S'afermen al territori combinacions CiU-ERC, PSC-CiU i PSC-CiU-ERC

Albert Balanzà

Les eleccions municipals del 27 de maig de 2007 passaran a la història per l'extensió de la taca de governs del PSC a Catalunya, sobretot amb la incorporació de Tarragona als ajuntaments de poblacions de més de cent mil habitants que ja governaven els socialistes. Les quatre capitals catalanes i els sis municipis més poblats (Reus, Terrassa, Sabadell, l'Hospitalet, Badalona i Santa Coloma de Gramenet) estan en mans del PSC.

El tripartit d'esquerres, en aquesta divisió de consistoris i també a la resta de Catalunya, continua sent la fórmula més repetida, però en la sucosa negociació dels pactes de govern s'han afermat al territori -amb més força que l'anècdota- tota mena d'altres combinacions (PSC-CiU, CiU-ERC, PSC-CiU-ERC, PSC-PP, CiU-PP...). Per una vegada, les agrupacions locals han gaudit de l'alt grau de llibertat que reivindiquen per acabar tancant acords al marge dels interessos nacionals de les cúpules i s'ha imposat la sociovergència CiU-PSC a Banyoles o Falset, el pacte nacional CiU-ERC a la Bisbal d'Empordà o la Seu d'Urgell i el pacte de concentració PSC-CiU-ERC a Badalona o Santa Coloma de Farners.

Majoria absoluta, encara

En l'era política dels pactes, els grans triomfadors són els alcaldes que aconsegueixen o encara aguanten la seva majoria absoluta, com el socialista Àngel Ros a Lleida, el convergent Lluís Recoder a Sant Cugat del Vallès o el republicà Joan Planella. Els grans perdedors, o almenys els que previsiblement poden tenir més problemes al llarg d'aquests quatre anys, són els alcaldes que s'han arriscat a governar en minoria, començant per Jordi Hereu a Barcelona i Manuel Bustos a Sabadell. També caldrà veure si, durant els quatre anys de mandat, aquests alcaldes no aconseguiran sumar cap dels partits que ara li fan oposició.

Però en les eleccions municipals de l'abstenció, més enllà del protagonisme de les candidatures independents, també ha arribat l'hora dels altres, aquelles formacions que no formen part de l'habitual pentapartit català i que també han entrat en el ball de pactes. O bé perquè tots els partits han establert un cordó sanitari contra ells, com en el cas de la racista Plataforma per Catalunya a Vic i a Cervera. O bé perquè s'han mullat per primer cop en el nomenament d'alcaldes com a resultat del seu paper clau, com en el cas de la CUP a Sant Celoni.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 5. Diumenge, 17 de juny del 2007
www.avui.cat