14.11.07


El pont sobre el riu Foix s'aprova definitivament
El projecte aprovat connecta les dues lleres del riu a l'alçada dels carrers Pompeu Fabra i Lleida i té un pressupost d'1,6 milions d'€.

El projecte de construcció del nou pont sobre el riu Foix va quedar aprovat en el Ple extraordinari de dilluns, amb els vots favorables dels membres de l'Equip de Govern (PSC, CiU i ERC), l'abstenció del PPC i el vot negatiu d'ICV, ICb i EC. El nou equipament viari permetrà la connexió entre les dues lleres del riu Foix pels carrers Lleida i Pompeu Fabra i sortirà a licitació per uns 1,6 milions d'€.

El projecte, aprovat inicialment el setembre de 2005, va quedar ratificat amb les recomanacions proposades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). El punt es va presentar amb els informes favorables de la mateixa ACA, Medi Natural i Urbanisme. Precisament, aquest darrer organisme és qui recomana que la millor opció, des del punt de vista de les infraestructures viàries, és la que enllaça les dues bandes del riu Foix pels carrers Lleida i Pompeu Fabra.

Aquesta va ser la postura que van defensar els grups del Govern, tal i com ho van fer en l'audiència pública del passat divendres. Per la seva banda, els grups de l'oposició van coincidir en demanar explicacions a CiU, ERC i el regidor socialista Xavier Grau sobre el seu posicionament respecte a la ubicació de la infraestructura.

El regidor d'Urbanisme i Planejament, el socialista Miguel Ángel López, va repassar la cronologia del projecte i va acabar demanant el vot positiu i unànime de tots els grups. López va recordar que "el Pla General de 1993, en que es plantejava el creixement entre el riu i el Torrent d’en Pedro, s'establien tres ponts de connexió". D'aquests, en la passada legislatura es va decidir fer el projecte pel més allunyat de la desembocadura i es van donar els passos necessaris per tirar el projecte endavant. Es va sol·licitar una subvenció al PUOSC, es va redactar el projecte que va ser aprovat per unanimitat de tots els grups, i es va fer la corresponent dotació de pressupost per a la seva construcció. "Ara queda assumir l'aprovació d'aquesta infraestructura necessària i prioritària per enllaçar dues zones desenvolupades i evitar el perill en cas de pluja", va sentenciar el regidor d'Urbanisme i Planejament.

Maria Lluïsa Romero va repassar la cronologia que ha seguit el projecte fins a la seva aprovació definitiva, desglossant tots els informes que s'han demanat per avalar-lo. L'Alcaldessa també es va referir a un informe redactat pels Serveis Tècnics municipals en relació a la proposta presentada per l'associació ecologista Fauna de Cubelles durant l'audiència pública. En l'informe tècnic s'avalua la proposta presentada per l'entitat Fauna de Cubelles per traslladar el pont a l'avinguda Onze de Setembre, basant-se en l'informe de l'enginyer de camins, canals i ports, Sr. Marc Gil Flores.


El document explica que "les condicions hidràuliques que condicionen la ubicació de la infrastructura són les mateixes en el tram des de la via del tren fins la desembocadura del riu Foix", alhora que recorda que l'actual pont del ferrocarril "no compleix les prescripcions que marca l'ACA per a la ubicació d'un pont sobre el domini públic hidràulic d'avingudes d'aigües en un període de retorn de 500 anys". El document elaborat pels Serveis Tècnics municipals també fa referència als aspectes de trànsit i evidencia que la proposta presentada no té en consideració que "cal respectar els passos paral·lels al riu per sota la via de RENFE i la seva connexió amb l'avinguda Onze de Setembre; i la diferència de cota entre les dues vies paral·leles al riu a aquesta alçada i la proximitat amb la llera a nivell de cotes". Aquest fet obliga a aixecar el pont un metre sobre de la cota actual de carrer, un cost addicional important al projecte i la dificultat de connexió amb el pas sota la via.


En quant a l'impacte paisatgístic, els tècnics municipals consideren que l'alternativa proposada "impacte paisatgístic superior, donat que s’ha d’elevar substancialment respecte l’actual cota de carrer i les connexions amb la xarxa viària existent són de gran magnitud"i que "ocuparia una part important de l'aparcament del Poliseportiu municipal per una banda i una part important de la zona verda i possiblement de sol residencial per l'altra". Finalment, en quant a l'afectació mediambiental, l'informe recorda que la Direcció General de Medi Natural del Departament de Medi Ambient ha donat el seu "informe favorable".



Cronologia del projecte
TRAMITACIÓ

· Redacció del projecte bàsic en la primavera del 2005.
· L’Ajuntament de Cubelles aprova inicialment el projecte bàsic del pont sobre el riu Foix en la sessió ordinària del Ple Municipal del 19 de setembre de 2005.
· Donat que es tracta d’un pont sobre domini públic hidràulic, l’Ajuntament de Cubelles demana informe a l’Agència Catalana de l’Aigua, organisme afectat per raó de llurs competències sectorials. L’Ajuntament de Cubelles remet la tramesa del projecte bàsic del pont sobre el riu a data de 20 d’octubre de 2005.
· En data 29 de març de 2006 el Cap de la Unitat del Departament de Coordinació Territorial de la Demarcació de Llobregat-Foix de l’Agència Catalana de l’Aigua tramet l’informe sobre el Projecte Bàsic del nou pont sobre el riu Foix. Aquest informe demana informe a la Direcció General del medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge, en referència a la vegetació de l’àmbit de la desembocadura del riu Foix.
· En data 13 de juny el Cap de l’Àrea del Medi Natural tramet l’informe demanat per l’Agència Catalana de l’Aigua on s’informa favorablement sobre el projecte de la construcció del nou pont sobre el riu Foix.
· L’Ajuntament de Cubelles va sol·licitar mitjançant al·legació la inclusió de l’espai de la Desembocadura del riu Foix dins l’Ampliació de la Xarxa Natura 2000 a Catalunya de data d’abril de 2006. L’al·legació va ser resolta favorablement, amb el que aquest espai del municipi queda inclòs dins la Xarxa Natura 2000.
· A data de 2 de novembre de 2006, l’Agència Catalana de l’Aigua emet informe favorable del projecte del nou pont sobre el riu Foix al terme municipal de Cubelles.
· Donat que el projecte del nou pont s’inclou en l’espai de la desembocadura del riu, incorporat als espais de Xarxa Natura 2000, es fa la consulta al departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Direcció General del Medi Natural, sobre la conveniència del projecte i de la necessitat d’un nou informe per part d’aquest. Aquesta sol·licitud es respon per part del Departament amb en data 16 d’agost de 2007, considerant amb l’informe que ja ha emès el departament amb data 13 de juny de 2006 ja es suficient per garantir la conservació dels hàbitats i de les espècies d’interès comunitari.
· Amb la nova legislatura es planteja políticament la possibilitat de traslladar el pont a uns 40 metres per sota de la via del tren, paral·lel a l’avinguda onze de setembre. Davant la complicació de la solució tècnica i urbanística d’aquesta possibilitat, es demana a la Direcció General d’Urbanisme del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat que emeti informe respecte aquesta opció. Entre altres motius perquè hauria de passar per una modificació puntual del Pla General, que necessita per a la seva aprovació definitiva el vist-i-plau d’aquest organisme.
· En data 23 d’octubre de 2007, s’emet aquest informe, on la conclusió és: es considera necessari preservar l’emplaçament i el traçat previst al pgom de 1993 per al pont sobre el riu Foix....Motius: manca de continuïtat de la xarxa viària, dificultats de connexió i enllaç amb les vies de l’entorn, reduïda secció del onze de setembre, dificultat per mantenir els passos sota la via.
· Un cop aprovat definitivament el projecte constructiu, s’envia el projecte a l’ACA, per tal que aquesta agència emeti AUTORITZACIÓ D’OBRES.



ALTRES QÜESTIONS:


· El projecte inclou la supressió del pas a nivell de riu per recuperar-ho com a espai natural d’aquest.


· Conjuntament es farà la recuperació de la vegetació de la Sala Multiusos a la zona verda del Pg. Fluvial amb el carrer Lleida i l’arranjament d’aquesta zona per convertir-la en un parc.


· S’arreglaran els accessos a la desembocadura. S’elaborarà el Pla especial de Protecció de l’espai de la desembocadura per a la definició dels usos i de la seva protecció.


Ràdio Cubelles
http://www.cubelles.com/