31.1.08

M.Trives/Diari de Cubelles

Llegint aquest impecable article de Mª Pau Janer al diari Avui ,jo mateixa coincideixo amb ella en que escoltar de Serrat la cançó de La tieta em feia plorar un xic tot recordant a una tieta,germana de la meva mare i potser a tots aquesta cançó ens feia humitejar ells ulls ja que era un referent per tothom i que tenia una tieta o més d´ una a la seva família o entorn . Es curiós que si era un tiet i solter el to ja no era el mateix ja que se suposava que havia optat per aquesta condició ,en canvi la dona no. A ella li calia demostrar -ho , ja que sovint l´ entorn donava per suposat injustament que no havia tingut cap pretendent seriós i per tant viure sola no era per voluntat.
Llegiu aquest article que recomanem.
DES DEL MOLÍ

La tieta

Maria de la Pau Janer

¿Recordau la cançó de Serrat La tieta? Aquella que parlava de la dona que es va fent gran sola, sense una parella, només en companyia dels fills dels seus germans, oblidada del món. La seva figura ens commovia. Representava la solitud de les dones que no aconseguien formar una família, i que es passaven la vida socialment marginades.

Les coses canvien, i ho fan de pressa. Qui no corre vola, deia algú. A Europa, la tipologia de les grans ciutats es transforma. Cada vegada hi viuen més persones soles. Les llars unipersonals es multipliquen. A París, gairebé la meitat dels habitatges són unipersonals. En més d'un setanta per cent hi viuen persones menors de cinquanta anys. Ocorre també a Londres. I als EUA.

A Barcelona, més d'un cinquanta per cent de persones que s'hi instal·len són singles. És a dir, viuen soles. Els interessa l'estil de vida de la ciutat i el ventall d'ofertes d'oci que poden trobar-hi. Els joves que viuen en parella solen deixar la ciutat quan han de tenir fills. No poden pagar un pis que tingui les dimensions adequades per residir-hi. Fora de Barcelona els pisos són més barats. La solució és anar-se'n.

La tieta era un personatge que inspirava compassió. Els nous singles solen despertar l'enveja dels qui han de fer equilibris econòmics per mantenir la família i arribar a finals de mes. La tieta se sentia sola, Els singles treballen, viatgen, gaudeixen del seu temps d'oci anant al cinema, als restaurants, al teatre o als concerts. La tieta anava vestida de dona trista. Els singles es preocupen per la moda i hi inverteixen una part del seu pressupost. Els espais dels singles solen estar decorats amb més o menys gràcia, segons els gustos i la butxaca de cadascú. Freqüentment disposen dels aparells de tecnologia més avançada. Les cases unipersonals no són un desert.