20.4.10

L’Avanç del POUM no rep el suport necessari per ser aprovat

Notícies - Alcaldia
20/04/2010
El procés d’aprovació de l’Avanç del POUM queda aturat indefinidament. L’Alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero va acabar amb aquesta reflexió un ple maratonià –més de quatre hores-, amb els regidors de govern (PSC, CiU i ERC) aprovant en solitari el document urbanístic, però sense el quòrum necessari (9 membres).

El consens entre Govern i oposició ha estat impossible, malgrat que per al regidor d’Urbanisme, Miguel Ángel López, “pensàvem que el teníem, vistes les darreres reunions i comissions” amb els grups de l’oposició. Per això, el màxim responsable del procés polític del POUM es mostrava “molt decepcionat, perquè hem admès tres punts dels quatre que ens demanaven, però ara tampoc estaven d’acord amb aquests”. Aquests tres punts es referien al compromís de destinar els terrenys de l’actual Tèrmica a “activitats estratègiques, apostant per una àrea de serveis educatius i professionals de recerca”, en cas de no poder desmantellar l’equipament energètic i que aquest s’hagi de traslladar a una zona per damunt de l’autopista; la transformació de la C-31 en un eix de comunicació interna i incentivant els usos comercials; i la millora de les comunicacions nord-sud del municipi utilitzant les traces existents i respectant al màxim l’estructura de la propietat, per tal d’afectar al menor número de finques.

En el que l’acord era més difícil era en la definició del sector de Mas Guineu com a zona urbanitzable no delimitada, proposta a la que el Govern no va accedir perquè “garantir els drets dels propietaris de tot el municipi equival a descriure les tres zones de la mateixa manera, sigui delimitat o no”. Tot i això, la proposta del Govern anava en la direcció d’aconseguir el consens, al proposar “establir per a cada sector de sòl urbanitzable l’agenda de desplegament, en funció de les necessitats derivades de l’estudi de població o d’activitats econòmiques, segons el destí previst per a cada sòl”. És a dir, traslladar el debat sobre l’agenda de desplegament del POUM al punt on la tramitació estableix que es faci, que és en el moment de l’aprovació inicial del Pla. Però els grups de l’oposició reclamaven que l’acord se’ls lliurés “per escrit, per poder-lo avaluar i començar la propera reunió amb aquesta proposta”. Davant la voluntat del Govern de proposar la seva aprovació perquè “és el que es demanava” i perquè “no es pot estar modificant el document de l’Avanç indefinidament”, l’oposició va abandonar la sessió.

Després d’un recés de deu minuts es va reprendre la sessió i va efectuar-se la votació, que malgrat rebre el suport de set vots (4 del PSC, 2 de CiU i 1 d’ERC) no va poder-se aprovar, ja que necessitava una majoria qualificada de nou regidors a favor. La votació no va rebre cap vot en contra, però sí dues abstencions corresponents a dos regidors de CiU que ja no van intervenir en el debat del punt per recomanació de Secretaria. Per idèntics motius dos regidors d’ICV van abandonar la sessió just abans de començar el debat del punt. Així doncs l’Avanç del POUM quedarà damunt la taula sense nova data, a l’espera que es donin les condicions i la predisposició majoritària dels grups que formen el Consistori a tirar-lo endavant.

Port Esportiu

Abans del debat del POUM, es va proposar la votació provisional del Pla Especial Urbanístic del Port Esportiu, una iniciativa que va rebre ja la predisposició majoritària dels grups mentre es debatia, fet que va reflexar-se en la votació. A banda dels vots favorables de l’equip de Govern (PSC-CiU-ERC), també el PPC, ICb i EC-FIC van donar el seu suport, mentre que ICV va abstenir-se. D’aquesta manera, els 13 vots a favor i les 4 abstencions van servir per aprovar aquest important projecte de desenvolupament que seguirà el tràmit administratiu previ a la concessió administrativa necessària per iniciar les obres de construcció.