21.4.10

RESPOSTES ,D´ ENDEVINALLA...? i POSICIONAMENTS...


Montilla reclama a Zapatero i Rajoy que renovin el TC
El president suggereix a l'alt tribunal que ha arribat el moment de dir que l'Estatut és constitucional Saura demana al TC un parèntesi fins després de les eleccions mentre que ERC reclama ja una sentència

M. Fernández / L. Bou
El govern va començar ahir a desplegar tota una estratègia de pressió cap el PSOE i el PP perquè renovin el TC després que l'alt tribunal hagi posat el comptador a zero per la impossibilitat d'emetre una sentència sobre l'Estatut. El president de la Generalitat, José Montilla, va trucar al cap del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i al líder del PP, Mariano Rajoy, per reclamar-los que obrin les negociacions per renovar aquest òrgan .
El mandatari català va parlar amb Zapatero després de la declaració institucional que va fer al Palau de la Generalitat. Montilla va trobar bona predisposició en Zapatero. A l'hora de tancar l'edició, el president encara no havia pogut conversar amb Rajoy, a qui va trucar mentre aquest volava cap a Madrid.
Montilla va alertar en el seu discurs que ni Catalunya ni Espanya han de suportar una nova fase de "desgast i descrèdit" d'una de les institucions "més rellevants del sistema polític". En aquest sentit, va emplaçar el tribunal a reflexionar si està en condicions de treballar amb normalitat. "La renovació del TC és avui inexcusable", va sentenciar el president, que va posar en relleu el sentiment de "fatiga i d'incertesa" que provoca en l'opinió pública catalana el debat de la sentència.
Va suggerir al TC que, després de més de 3 anys i mig de ser "incapaç de dictaminar la inconstitucionalitat de l'Estatut, potser ha arribat el moment que digui que és constitucional". Prèviament, va recordar que el text "no ha trencat Espanya" en contra del que deien els que l'han impugnat.
El mandatari va suspendre ahir la seva agenda d'actes a l'espera de les deliberacions del TC. De fet, ja feia dies que preparava l'estratègia a seguir tant amb els socis del tripartit com amb CiU. Montilla i Mas han mantingut diversos contactes els darrers dies per analitzar l'escenari que es podria obrir amb una sentència i la reacció unitària que caldria, així com la situació d'una nova pausa en les deliberacions. Els contactes també es van mantenir a d'altres nivells entre dirigents socialistes i de la federació com Francesc Homs i Oriol Pujol. Aquest últim va estar analitzant dijous la situació amb el portaveu del PSC, Miquel Iceta, que el va informar de la intenció del president de convocar el mateix dia tots els partits en cas que el TC dictaminés.
Montilla va tornar a trucar ahir a Mas i als socis de govern tan bon punt va conèixer la decisió del tribunal. El president es va reunir amb el conseller d'Interior encarregat del desplegament de l'Estatut, Joan Saura, per fer una primera valoració. Saura, en roda de premsa, va demanar al TC que faci un parèntesi fins després de les eleccions i que sigui un tribunal renovat qui faci el dictamen. A més, va instar el govern espanyol a impulsar la reforma de lleis orgàniques per seguir desplegant l'Estatut. El conseller Castells va alertar que la decisió del TC obligarà a aprendre lliçons de cara al futur. El govern estudiarà dimarts més mesures en relació al TC.
A diferència de Saura, el líder d'ERC, Joan Puigcercós, va demanar al tribunal que emeti una sentència ja. Va instar CiU i PSC "a fer un pas endavant" perquè siguin els catalans els que decideixin el futur de Catalunya. ICV va demanar la dimissió en bloc del TC.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 6. Dissabte, 17 d'abril del 2010