27.4.12

I més.... a Sanitat a Educació upffffffffffff!


Els riscos de la reforma sanitària

El govern espanyol va publicar ahir un reial decret de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema de salut, amb el qual espera deixar de gastar 7.000 milions d'euros. La urgència s'explica, també, per la necessitat que té Rajoy d'emetre senyals visibles a l'exterior del seu ferm compromís amb la reducció del dèficit públic. Entre altres coses, s'incrementa la pressió sobre els sense papers, que perdran la seva targeta sanitària el 31 d'agost a tot estirar. A més, s'implanta el copagament en els fàrmacs i en algunes prestacions sanitàries, com ara les ambulàncies no urgents i les pròtesis, d'acord amb el nivell de renda.
Expulsar desenes de milers de persones d'un sistema sanitari no només és un atemptat als drets humans, sinó que suposa deixar-les sense control. Les infeccions no entenen de papers. Només amb una atenció continuada es curen. Hi ha el risc que apareguin focus de malalties que s'estenguin a la resta de la població, un fet que provocaria un augment de la despesa, superior a la que es pretén estalviar. A més, com que els sense papers continuaran tenint dret a ser atesos d'urgència, la pressió sobre aquest servei es multiplicarà.
Pel que fa al copagament de fàrmacs i d'alguns serveis parasanitaris d'acord amb la renda, sembla una mesura raonable però també allunyada de l'equitat en un Estat com l'espanyol, on hi ha una gran bossa de frau fiscal i un important percentatge de renda, aproximadament del 30%, que s'escapa d'Hisenda. Un últim risc de la reforma, a banda de les dificultats tècniques per aplicar-la, és que acabi generant una burocràcia que consumeixi el teòric estalvi.
Font :