25.3.06

ICV reclama l’abstenció al Senat d’ERC, que la vincula a aeroports i peatgesA. SERRANO A. SEGURA. Barcelona
ERC només s’abstindrà en la votació de l’Estatut al Senat si assoleix un acord satisfactori amb el PSOE en ports i aeroports i en peatges. Així ho va advertir ahir el portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, que dilluns portarà a la reunió del bloc institucional d’Esquerra la proposta d’esmenes per al Senat, que ha consensuat amb el senador Carles Bonet. ERC té previst presentar una cinquantena d’al·legacions d’acord amb el text aprovat al Parlament que toquen punts clau com ara la definició de Catalunya com a nació, el finançament, competències que creuen que han quedat mal resoltes, com ara caixes i paradors, i que demanen la recuperació de les disposicions addicionals, on es demanava el traspàs de ports i aeroports i l’actualització dels drets històrics. Esquerra accepta que aquest acord sobre ports i aeroports i peatges podria fer-se amb lleis complementàries a l’Estatut i no dins del text. ERC, pel que fa als peatges, demana la creació d’un fons de rescat selectiu de peatges urbans que es nodriria amb la fiscalitat dels mateixos peatges. El PSOE no ho accepta i, segons Ridao, vol que el fons es doti a partir del percentatge d’inversions de l’Estat a Catalunya que no s’executin. «Som autènticament escèptics [...] i sospitem que al PSOE ja els va bé que no siguem a l’acord», va dir. El canvi del no al sí implicaria, per Ridao, que s’acceptessin les esmenes d’ERC, cosa que retardaria el calendari previst i faria impossible que el referèndum es pogués celebrar al juny. Es passaria a l’octubre. «Què interessa més, la millora o el calendari?», va preguntar el portaveu republicà, que va comprometre’s a no posar pals a les rodes perquè es pugui fer al juny.
ICV-EA va alertar ahir ERC de la «situació políticament molt difícil» que provocaria si també al Senat vota en contra de l’Estatut. La suma dels 125 senadors que té el PP, dels quatre d’ERC i del representant d’Eusko Alkartasuna farien que el text fos rebutjat –a diferència del que passarà divendres que ve al Congrés– i que «l’Estatut quedés desautoritzat pel Senat». «Tant el poble de Catalunya com el Parlament i el govern tripartit es mereixen poder estalviar-se aquesta situació», va queixar-se ahir el senador i vicepresident d’ICV, Jordi Guillot. Amb aquest argument, Iniciativa demana a ERC que al Senat «abordi l’abstenció d’entrada» i que ho faci «per sentit de la responsabilitat», independentment de la manera com acabi la negociació del traspàs de la gestió d’aeroports i peatges. Que la cambra alta tombés l’Estatut no tindria «valor jurídic», ja que tornaria al Congrés, on seria aprovat definitivament, però sí un valor simbòlic, «públic». «Esquerra no pot permetre’s el luxe de desautoritzar l’Estatut amb el PP», va advertir Guillot.Senadors per partit: PP 125 PSOE 97 PSC 10 PNB 7 CiU 6 ERC 4 CC 4 ICV-EA 2 IU 1 BNG 1 EA 1 PAR* 1 Si al Senat tots els partits votessin el mateix que al Congrés, l’Estatut seria rebutjat: Sí: 128 vots (PSOE, PSC, PNB, CiU, CC, ICV-EA, IU i BNG) No: 130 vots (PP, ERC i EA) Però si ERC i EA s’abstinguessin, el Senat aprovaria l’Estatut: Sí: 128 vots (PSOE, PSC, PNB, CiU, CC, ICV-EA, IU i BNG) No: 125 vots (PP) Abstencions: 5 (ERC i EA)
*El PAR no té representació al Congrés però el vot del seu senador no fa alterar el resultats .
www.vilaweb.cat

2 comentaris:

Anònim ha dit...

No entenc que té que veure amb Cubelles o el diari de cubelles? Paki

Anònim ha dit...

Potser tens raó, Paki, però a la gent d'ICb, que som uns polítics "aficionats" totes aquestes politiqueries no deixen de sorprendre'ns. Creiem que s'ha d'anar més per aconseguir resultats positius per a les persones que per descalificar els altres.