22.4.06

Cultura
La Setmana Cultural arriba amb força per Sant Jordi La Fira del Comerç Just i la Solidaritat torna a coincidir amb la diada de Sant Jordi i la trobada de puntaires
Els actes centrals de la Setmana Cultural 2006, que enguany arriba a la seva 32a edició, arriben coincidint amb el cap de setmana de Sant Jordi, patró de Catalunya. Les paradetes de venda de roses i de llibres s'instal·laran des de dissabte fins a diumenge a la tarda a la plaça de la Font, aprofitant la coincidència de la diada amb el cap de setmana.
Però aquests no són els únics actes de dos dies farcits de propostes culturals i soli`dàries. Des de les 10 del matí de dissabte, i fins diumenge a la tarda, se celebra una nova edició de la Fira del Comerç Just i la Solidaritat.
Una vintena d'associacions i ong's s’han inscrit per participar en aquesta mostra, tant del municipi com d’arreu de la comarca, algunes de les quals venen per primer cop. A més de l’atractiu propi de les parades, que com ja és costum s’instal·laran als voltants de la plaça de la Vila, com en anys anteriors es desenvoluparan tot una sèrie d’actes paral·lels organitzats per les pròpies associacions i ONG’s. Dissabte a la tarda s’explicaran contes senegalesos, hi haurà un petit concert, es farà una lectura de poemes i també es donarà a conèixer el “candombe”, un tambor típic de l’Uruguai, que participarà en un passacarrers amb instruments de percussió.
En l’edició d’enguany cal destacar una important participació per part de diferents col·lectius de joves del municipi. Entre d’altres, l’associació El Cubell que està treballant en un projecte sobre el Sàhara, o un grup de nois i noies de la Xarxa d’Acompanyament al Municipi, el XAM, que faran un taller de roses de fang amb l’objectiu de vendre-les després per recaptar fons per a una ONG, que ells mateixos triaran.
A més, i com ja és costum, en aquesta 3a Fira de Comerç Just i Solidaritat es faran tallers pels més petits i diferents activitats de sensibilització.

En el record, Víctor Alari
La commemoració del desè aniversari del Concurs de Contes i Narració Breu Víctor Alari, organitzat per l'emissora municipal Ràdio Cubelles, que a més celebra els seus 25 anys, coincideix enguany, també, amb els deu anys de la desaparició del primer director de la ràdio. És per aquest motiu que, des de la direcció de l'emissora i de la comissió que organitza els actes del 25è aniversari, s'ha volgut retre un sentit homenatge a la figuar d'en Víctor Alari.
L’espectacle infantil "Dansamón!" obrirà l’activitat festiva dissabte, 22 d’abril, a dos quarts de sis de la tarda a la plaça del Centre Social. Es tracta d’un acte adreçat als infants que gaudiran d’un espectacle amb cançons i danses d’animació i del món, a càrrec del grup d’animació Corrandes.
Seguidament, a les set del vespre tindrà lloc el Lliurament de Premis del 10è Concurs de Contes i Narració Breu “Víctor Alari”, que enguany es completarà amb un recital dels poemes d’en Víctor Alari, musicalitzats pel vilanoví Ton Dalmau.
En aquesta ocasió es repartiran 1.450€ en premis distribuïts en les diverses modalitats del Concurs. La novetat d’aquesta edició del certamen és el Premi Especial “25 anys Ràdio Cubelles” i l’ampliació de les categories Infantil i Juvenil en el Premi Únic de Poesia. Pel que fa a la participació, enguany, s’ha vist novament incrementada amb més d’un centenar d’obres participants constatant l’èxit rotund que té cada any el certament. Malgrat que la categoria juvenil no acaba d’arrancar tant les categories infantils com la d’adults i, sobretot, la modalitat de Premi Únic de Poesia superen les expectatives d’un certament que cada any creix en interès i premis.
Altres activitats
Pels joves torna el concert de Sant Jordi, que enguany comptarà amb la presència dels grups La troba Kung Fu, Martingala, Mocambo i Sínósí. El concert té lloc el dissabte, a les 10 de la nit a la sala la Mota de Cubelles. L'acte està organitzat per l'Ajuntament de Cubelles i les associacions juvenils El Cubell i El Peix Agulla. Podeu trobar més informació a través de http://www.motafestival.tk.
Diumenge, al matí, és el torn de la VIII Trobada de Puntaires. És aquest un dels actes consolidats de la Setmana Cultural, amb la presència de gairebé 200 puntaires d'arreu de Catalunya. Les participants s'aplegaran al voltant del carrer Major i es barrejaran amb les parades d'artesania, de productes locals i les de venda de productes de comerç just i solidaritat.
A la tarda (a les 7 al Cinema Mediterrani) arriba la presentació del llibre "El Círcol cubellenc (1890-1939). Mig segle d'història de Cubelles a través de la seva entitat pionera", d'en Joan Vidal i Urpí, guanyador de la Beca d'Investigació Local 2004.
La primera societat cubellenca i una de les que millor representa la vila de Cubelles, i per extensió la comarca i tot Catalunya, és el Círcol Cubellenc. Aquesta obra ressegueix, ara com una comèdia, adés com un drama, la història de cinquanta anys d'una entitat que va protagonitzar els fets més destacats d'un segle ple de lluites i progressos. Entre 1890 i 1939, anys en què el Círcol vertebrà una part dels anhels cubellencs, es van viure canvis de règim, revolucions tecnològiques, socials i de qualitat de vida que afavoreixen un dels salts endavant més importants de la història de la humanitat.
Joan Vidal, un erudit en la història de Cubelles, ha fet una acurada investigació per relligar totes les dades po´lítiques, socials, econòmiques i culturals que, des de la realitat cubellenca, expliquen com la vida local va viure una etapa decisiva en la història. Departament de Comunicació Divendres, 21-04-2006