8.6.06

Maragall o Estatut?

Candidat.
El pols que mantenen el president i Montilla sobre el pròxim cap de llista es consolida com un dels arguments de la campanya. Mas El líder de CiU defuig tornar a entrar en el debat que enfronta el PSC
Marta Lasalas
Pasqual Maragall va ser ahir un dels hits de la campanya. Va eclipsar el debat de l'Estatut, la qual cosa, tot s'ha de dir, no té gaire mèrit veient la deriva que porta la cursa al 18-J. El cas és que el president va triomfar. Primer, perquè ell mateix va entrar al drap del seu futur i va atiar una mica més el foc de l'ambigüitat d'aquest sorprenent pols que manté amb el primer secretari del PSC, José Montilla, sobre el pròxim candidat socialista. Però és que, a més, de mica en mica, tota la resta de caravanes han anat incorporant un record -no sempre feliç- al president.
El cap de l'executiu català es va capbussar de bon matí en una experiència gairebé inèdita per a ell des que va arribar a la Generalitat: la roda de premsa. La convocava l'agència Efe, com és ja tradició en cada cita electoral, i Maragall s'hi va presentar arrossegant l'interrogant que passeja com un cartell lluminós des que va decidir deixar per després del 18-J la decisió de si es vol presentar o no als pròxims comicis catalans.
El president tampoc va aclarir ahir el dubte, però a preguntes d'una periodista va atiar les especulacions admetent que porta "moltes campanyes" a l'esquena. "No t'estàs passant una mica?", es va preguntar ell mateix: "No hi ha gaire precedents a excepció de Jordi Pujol".
Pols Mas-Montilla
Maragall
és conscient que cada cop que les seves respostes s'aparten del guió previst es disparen les càbales. Però això no li ha impedit aprofitar les seves intervencions públiques per deixar anar frases més o menys enigmàtiques sobre la qüestió. I és que davant l'aposta clara de la cúpula del partit de substituir-lo com a candidat pel primer secretari del PSC, Maragall està utilitzant la campanya del referèndum com un termòmetre sobre les seves possibilitats. Els crits a favor del president que es van corejar diumenge a Lleida i dissabte a Tortosa i que ahir es van escoltar de manera aïllada i gairebé inaudibles a Badalona són un element més d'aquest pols.
Però la continuïtat del president no només preocupa el PSC. De fet, hi ha qui s'emociona amb el tema i després se li'n va la mà i ha de plegar veles. Aquest podria ser el cas del líder de CiU, Artur Mas, que si dimecres durant un míting va animar Maragall a presentar-se per afavorir així una majoria absoluta de CiU, ahir va corregir el tret davant el protagonisme que està concedint a l'ara com ara principal rival.
El líder convergent ha decidit que millor deixa les bromes sobre la qüestió fins després del referèndum sobretot perquè polaritzar la campanya en aquest debat podria tenir efectes no desitjats per als interessos dels nacionalistes. "No ens hem de ficar on no ens demanen. Aquest tema ja el decidiran ells", va reblar ahir Mas en declaracions als periodistes a Vilanova i la Geltrú.
Maragall
va ser present també en les oracions del líder d'ICV, Joan Saura, que li va demanar que convoqui com més aviat millor les eleccions catalanes i que parli tan poc com sigui possible -tant ell com els dirigents del PSC- sobre la seva candidatura, que va descriure com una "interferència negativa" per a la campanya del referèndum.
Prevaricació del govern
També el popular Josep Piqué va dedicar unes paraules a Maragall. De fet, la referència al president figura en el mostrari habitual dels mítings que protagonitza el líder popular. Ahir no va arribar a dir que Maragall que fes tuf de cadàver polític, com va fer dissabte; senzillament va proclamar: "Com més aviat el perdem de vista millor".
La carregada més contundent, però, va arribar de la caravana republicana. L'endemà que Maragall presentés els capítols de política social acompanyat de quatre dels seus consellers en un acte de govern, el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, va acusar els socialistes de tenir una "voluntat clara de prevaricació" des de la Generalitat atès que utilitza actes institucionals per fer costat al projecte.
www.avui.cat