6.9.06

Des del molí
El poder de les dades
Maria de la Pau Janer
Les dones sempre hem tengut fama de males conductores. És una fama que, naturalment, ens han creat els homes. Totes hem perdut el compte de la quantitat de comentaris masculins -i masclistes- que els hem sentit fer sobre les dones al volant. Hi ha acudits sobre el tema. També abunden les llegendes urbanes, aquelles històries que expliquen les pors i els tòpics del temps que vivim. No sé d'on surt aquesta creença. Els mals conductors solen ser imprudents, despistats, insegurs... Tot i que és obvi que hi ha dones que mereixen ser qualificades amb aquests adjectius, també hem de reconèixer que moltes som prudents quan cal, que vivim atentes a la realitat i que intentam trepitjar fort. Són qualitats que no hem hagut d'aprendre. La majoria ja definien les nostres àvies, acostumades a callar al carrer i als fòrums de poder, però sense pèls a la llengua a ca seva.
Des que s'aplica el nou carnet per punts, hi ha tres morts menys cada dia. Em sembla una notícia magnífica. Hauríem de fer un esforç per assimilar el seu significat. Estam massa acostumats a sentir parlar de xifres de morts. Les quantitats, si no són d'una magnitud considerable, no ens provoquen gaires emocions, cosa que no diu res a favor nostre. Tres vides humanes salvades cada dia són el triomf evident de la nova llei. Aquells que defensam i creiem que una vida humana no té preu, què podríem dir de tres vides rescatades diàriament de la mort?
El trenta-vuit per cent dels permisos de conduir que han estat expedits a l'Estat espanyol pertanyen a dones. És a dir, la població femenina que circula manejant el volant no arriba a la meitat del total de conductors. Tanmateix, els homes són els qui acumulen el vuitanta-nou per cent de les multes del carnet per punts. Una dada, com a mínim, interessant. Les dades només resulten interessants quan ens ofereixen explicacions, quan aclareixen les coses, o quan desmunten vells tòpics.
www.avui.cat

1 comentari:

Anònim ha dit...

Totalment d´acord.
Inés