6.9.06

Lleugerament retallada respecte l'anterior proposta
S’aprova l'ampliació de la xarxa Natura 2000
Marçal Lladó (laMalla.net)
El Govern de Pasqual Maragall ha resolt, en els darrers compassos d'una legislatura que mor prematurament, un dels temes estrella pel que fa a política ambiental. És la definició dels espais catalans que ingressaran a la xarxa europea Natura 2000. Finalment, un 29,8% del territori català comptarà amb mesures de protecció per a hàbitats o espècies. Això representa més d'un milió d'hectàrees. Entre els canvis respecte les versions prèvies destaquen una nova àrea de protecció marina al delta de l'Ebre i la retallada de la zona protegida als plans de la Unilla d'Almenar (el Segrià).
Finalment, l'ampliació de la xarxa Natura 2000 a Catalunya atorga mesures de protecció a 1.040.155 hectàrees. La gran majoria, 957.051, són terrestres, fet que representa un 29,83% del territori total del Principat. Les 83.104 hectàrees restants són de l'àmbit marí. La proposta que la Generalitat enviarà definitivament a Europa és una mica més restringida que el projecte que va sortir a exposició pública. En aquella versió es preveia que la xarxa afectés un 30,2% del territori.
Aquesta petita retallada és fruit de l'esforç per llimar diferències entre el Govern català i diferents sectors que s'oposaven a la protecció d'algunes àrees. Les principals diferències han arribat amb els agricultors, especialment amb els arrossaires del delta de l'Ebre i amb els propietaris de Ponent que confiaven transformar els seus secans en regadius. Finalment, tant en una zona com a l'altra hi ha hagut retallades. En canvi, la proposta s'ha ampliat pel mar: al delta de l'Ebre ha quedat inclosa una àrea marítima on es projectava un parc eòlic.
Una ampliació exigida des de Brussel·les
Fins ara, Catalunya comptava amb 627.311 hectàrees protegides dins la xarxa Natura 2000. Aquesta extensió era insuficient per garantir la preservació de tots els hàbitats i espècies representatius o de valor. Per aquest motiu, la Generalitat arrossegava durant anys un requeriment interposat per les institucions europees davant el tribunal d'Estrasburg. "Amb aquesta proposta tanquem un contenciós amb Europa", va afirmar aquest dimarts el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. I va anar més enllà: considera que Catalunya es troba ara entre els indrets capdavanters en la preservació de la biodiversitat.
El principal obstacle amb què ha topat el Govern català per portar a terme l'ampliació de la xarxa Natura 2000 ha estat el recel dels agricultors. Temien que la creació de zones preservades limités el seu marge de maniobra. Des del Govern es manté que la protecció del territori no ha de suposar "cap amenaça" per a determinats sectors del món rural. Segons Baltasar, a tots els afectats se'ls ha estès la mà per "dialogar, debatre i proposar". El conseller recorda que s'han allargat els terminis i obert nous períodes d'exposició quan ha calgut, fet que ha possibilitat un consens ampli en la majoria d'espais a protegir.
Un consens que no ha estat del tot possible en alguns espais. És el cas de la zona de protecció d'aus dels Plans de la Unilla, a Almenar. Malgrat el rebuig dels pagesos de la comarca, la Generalitat recorda que sempre que la protecció de la natura topi amb l'activitat humana es compensarà els propietaris afectats. Per aquest motiu, el portaveu governamental Joaquim Nadal considera "fals" que la protecció de Natura 2000 impliqui una paràl•lisi econòmica. Això és al contrari, segons va rubricar Baltasar: el gruix més important de les al•legacions han arribat de municipis i propietaris que han demanat ser inclosos a la xarxa.
www.lamalla.net