29.10.06

LLIBRES PRESENTACIÓ

Llompart publica 'El cor damunt la sorra' en memòria de la seva filla
"És un cant a la innocència, a la recuperació de la infància", diu l'autor

CRISTINA SAVALL
BARCELONA

La Jana, rossa, imaginativa i de mirada solar, era una nena especial, "connectada a afectes sincers i amb una accentuada vocació per estimar". Amb aquestes paraules la defineix el seu pare, el periodista Jordi Llompart, que acaba de publicar en memòria seva El cor damunt la sorra (Lumen), un conte que capta la vida amb la subtilesa d'un nen que deforma la realitat a través de l'òptica dels sentiments."
És un cant a la innocència, a la recuperació de la infància, un llibre que et fa sentir el que hi ha de realment bo en la naturalesa humana", expressa l'autor, a qui una "estranya" energia li dictava línies que parlen de l'amor incondicional. El relat brota "dels sentiments, inquietuds i desitjos que transmetia la Jana", morta l'abril del 2005, als 7 anys, en una carretera de Namíbia, al sud-oest africà. "Ella va emprendre aquell viatge amb el desig de viure un conte".

EL PAÍS DEL SSOMNIS

El cor damunt la sorra (Lumen), la Jana, filla petita de la Sira, segueix allà, al costat del cavallet alat amb què sobrevola el desert de sorra rogenca. O, com diu el seu pare, explora "el país dels somnis, de la imaginació i dels éssers màgics". El pas per la vida, per a Llompart, no té sentit sense espiritualitat. "No em refereixo a la religió, sinó a la voluntat de retrobar-nos amb aquell món allunyat de la violència i la desestructuració de la condició humana". El seu objectiu és que el llibre arribi als molts nens que senten que el seu cor creix. "I als no tan nens". Les il.lustracions --una meravella-- són obra de la seva germana, Glòria Llompart, a qui l'autor va recórrer per la seva "proximitat, afecte, estima i pel seu enorme talent".
Amb el text a les mans, la dibuixant va viatjar a l'Àfrica, on, a més de percebre formes i colors vistos des de la subjectivitat d'un nen, va tenir presents els esbossos d'El petit príncep, d'Antoine de Saint-Exupéry. "El cor damunt la sorra també planteja qüestions clau sobre la vida, preguntes que els nens es fan realment", diu la Glòria. Tots dos tenien clar que no havien de seguir modes estètiques perquè el llibre pogués arribar amb la mateixa força a Mali o al Japó.
Llompart, que ha conegut l'èxit mundial amb la seva pel.lícula El misteri del Nil, confessa que va dubtar molt abans de publicar el llibre. "Un dol és una circumstància personal molt dura, s'ha de passar un procés interior, deixar reposar els sentiments, però em vaig plantejar que la meva filla era meravellosa. I això valia la pena transmetre-ho".
www.elperiodico.cat