4.11.06

Carbasses a Mas

Montilla. El primer secretari del PSC adverteix al candidat de CiU que la seva prioritat és articular un govern de progrés .
Carod. Els nacionalistes avancen a avui la cita amb Esquerra, que ja s'ha reunit amb el PSC

Marta Lasalas

Les fitxes es comencen a moure. I ho fan amb rapidesa. El president de CiU, Artur Mas, es va reunir ahir amb el primer secretari del PSC, José Montilla, per començar els contactes formals de cara a la constitució del nou executiu català. El líder nacionalista va oferir al socialista entrar en un govern de CiU i Montilla ho va rebutjar amb l'argument que la prioritat del seu partit és un "govern de progrés". Era primera hora de la tarda en un hotel de Barcelona i la trobada va durar 50 minuts. Els nacionalistes van veure rere les paraules de Montilla un no rodó a qualsevol fórmula de govern que no sigui el tripartit i fins i tot apuntaven la voluntat dels socialistes de passar a l'oposició si la reedició d'aquell acord no és possible.
Però el PSC nega que aquest sigui el seu plantejament. Asseguren que quan Montilla parla d'un govern de progrés, es refereix a un executiu sota la seva presidència, i que, en qualsevol cas, el PSC ara mateix no es tanca cap porta de negociació tot i que prioritza el tripartit. Dilluns els dos dirigents tornaran a parlar-ne.
Prèviament a la trobada amb Mas, Montilla s'havia entrevistat amb el president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, per explicar-li l'objectiu d'articular un govern amb els socis del tripartit però amb unes regles de joc diferents. Carod va escoltar la proposta de Montilla sense comprometre's a res. El seu argument és que els republicans no descartaran cap opció fins a escoltar totes les propostes que se'ls plantegin. Serà avui quan Carod rebrà la segona oferta de ball, ja que té prevista una reunió amb Mas.
Els republicans són conscients de la dificultat que representa pactar un acord de govern tripartit. Coneixen perfectament les pressions que el PSC rep de Madrid per evitar la col·laboració amb ERC i saben la resistència que poden trobar per situar Carod de nou al govern. Però el líder republicà ha sortit reforçat de la cita amb les urnes i el seu partit es proposa tenir-lo dins de l'executiu i en un lloc rellevant. També volen el secretari general, Joan Puigcercós, al capdavant d'una conselleria potent. Els republicans preparen ja les seves propostes amb un redimensionament del gabinet amb menys conselleries però de més pes.
Ara per ara, però, les converses no estan encara en aquest estadi. Estan en fase de tempteig i la versió general és que ningú vol tancar cap porta. Tots són conscients que la seva força en la negociació es basa en la possibilitat d'escollir.
Per això els republicans parlaran avui amb Mas malgrat la irritació que ha provocat el polèmic DVD de la campanya de CiU i malgrat el menysteniment que retreuen a la federació per haver convocat inicialment l'entrevista amb Carod per a dilluns vinent, dos dies després de citar Montilla. "Per a CiU som plat de segona taula", es lamentava ahir un dirigent republicà.
Carod va replicar a aquest gest amb una demostració de força. No només es va reunir amb Montilla abans que ho fes Mas sinó que es va entrevistar amb el president Pasqual Maragall per fer repàs de la situació. El cap de l'executiu, entusiasta partidari de reeditar el tripartit, va regalar a Carod una fotografia emmarcada dels negociadors de l'Estatut a Miravet, i el líder republicà li va recordar que en aquesta població ERC ha estat la força més votada.
Mentrestant, el missatge de Madrid és també clar. El president del PSOE, Manuel Chaves, va retreure al PSC que "cal tenir moltes ganes de formar govern a onze diputats de la força més votada". "Els partits polítics majoritaris hem de saber estar en el govern i en l'oposició", va reblar. No va ser l'únic, també Juan Carlos Rodríguez Ibarra i José Bono es van fer sentir. Tot un clàssic.
www.avui.cat

1 comentari:

Anònim ha dit...

Desde Cubelles, queremos felicitar al Sr. Montilla, por su gran elección de volver a trabajar con el tripartito.

Mas le ha servido de escarmiento, con su DVD, y la campaña que ha hecho tan fuera de sitio, esto le ha servido de una gran lección.
No se puede ir por el mundo con tanto EGO como el lo ha hecho.
"FELICIDADES".
UN GRUPO DE CUBELLENCS.