1.11.06

Els partits tenen un màxim de vint dies per negociar si ningú no obté la majoria absoluta.

El nou Parlament s'haurà de constituir com a màxim el 21 de novembre.
El futur president s'haurà de sotmetre a la investidura en el termini de deu dies més.

Lluís Bou
Els partits catalans disposaran a partir d'avui d'un màxim de vint dies per negociar qui presidirà a partir d'ara la Generalitat, si aquesta nit ningú no obté la majoria absoluta. El nou Parlament s'ha de constituir com a màxim el 21 de novembre, amb l'elecció del president del legislatiu català, que ja marcarà en principi quina serà la majoria a la nova legislatura.
En les anteriors eleccions catalanes, es va arribar a aquest pas sense que encara s'hagués determinat amb claredat si hi hauria una majoria nacionalista o del tripartit, perquè seguien els contactes polítics. Això va permetre que Ernest Benach fos escollit president del legislatiu amb el suport de CiU, el PSC i ERC. Ara les coses han variat de forma significativa, després de l'experiència del tripartit, i totes les formacions donen per fet que la presidència quedarà clara en un termini molt més curt, de poc més d'una setmana a tot estirar.
Un cop constituït el Parlament, el president del legislatiu proposarà a la cambra el candidat a president de la Generalitat que tingui més consens al seu darrere. I convocarà el ple d'investidura dins d'un termini màxim de deu dies després de la constitució de la nova cambra catalana.
Per sortir escollit president, el candidat ha d'aconseguir la majoria absoluta, que està situada en un mínim de 68 escons. Si no hi arriba, se celebra una segona votació dos dies després, en la qual només és necessària la majoria simple. És a dir, més vots a favor que en contra.
Les votacions es poden repetir les vegades que calgui, arribat el cas, però tenint en compte que si passats dos mesos des de la primera encara no s'ha pogut escollir president, s'hauran de convocar unes noves eleccions catalanes.
El govern català, que s'encarrega de recollir els resultats de les eleccions, té previst donar uns primers resultats significatius al voltant de les 21.30 hores, amb un percentatge important de butlletes escrutades. El govern i el Parlament han preparat un dispositiu especial a la seu del legislatiu català, on s'han acreditat 500 periodistes.
El Parlament preveu iniciar la pròxima legislatura amb l'hemicicle renovat, amb escons nous i adaptat a les noves tecnologies. Aquestes obres, que van començar el passat mes d'agost, inclouen la instal·lació d'una xarxa informàtica, una nova xarxa elèctrica, un nou sistema de votació electrònica i un altre de megafonia, i també dues càmeres de televisió per a senyal institucional.
www.avui.cat