29.1.07

L'HEMEROTECA d'ICb

El Punt (Penedès). 23 de febrer 2005

Acord històric entre els partits polítics de Cubelles per aconseguir el desmantellament de la tèrmica Els grups demanaran conjuntament la desaparició de la central a la Generalitat
MÍRIAM DE LAMO . Cubelles
Els partits de l'Ajuntament de Cubelles han arribat a un acord històric en demanar, conjuntament, el desmantellament de la tèrmica i la desqualificació de la zona energètica on es troba instal·lada. Govern i oposició van aprovar una moció presentada per CiU que vol aconseguir que Cubelles desaparegui del Pla Energètic de Catalunya. L'acord es va prendre en el ple de dilluns, després que se celebrés la darrera reunió de la comissió de la tèrmica abans de dissoldre's.Govern municipal (Entesa per Cubelles, el PSC, ICb, ERC) i oposició (CiU, ICV i el PP) van votar favorablement a la moció presentada per Convergència i Unió en el ple municipal, després d'introduir-hi esmenes que van ser acceptades per tots els grups. Els partits cubellencs van mostrar-se a favor de demanar, unitàriament, la desaparició de la tèrmica i de la zona energètica del municipi a la Generalitat. El document es farà arribar als departaments de Medi Ambient i de Treball i Indústria, i també als ministeris de Medi Ambient i d'Indústria i Energia. De fet, la Generalitat haurà de consensuar el seu pla d'energia amb l'Estat espanyol abans de tirar-lo endavant, segons apunta el govern de Cubelles. Finalment, la moció consensuada pels grups cubellencs s'adreçarà als partits amb representació al Parlament de Catalunya, al Consell Comarcal del Garraf i a diferents entitats de Cubelles.L'acord entre els partits municipals es produïa la mateixa tarda que va donar-se per dissolta la comissió de seguiment de la tèrmica. A les sis de la tarda, els regidors del govern i de l'oposició es reunien a l'Ajuntament per decidir la desaparició d'un organisme creat el maig de l'any passat, i que ha resultat "inoperant", segons la majoria de forces polítiques. Així es produïa la darrera sessió de la comissió, l'objectiu de la qual es complia només dues hores i escaig després en el ple de l'Ajuntament de Cubelles.
Comunicat Número 1 de la Comissió Especial d’Estudi de la Central Tèrmica de Cubelles
El ple de l’Ajuntament de Cubelles va aprovar, el passat 17 de maig, la composició i funcionament de la Comissió Especial d’Estudi sobre la Central Tèrmica de Cubelles.

La Comissió està formada per tots els partits polítics i, un dels seus principals objectius, és que totes les formacions siguin partícips de les relacions i informacions entre l’Ajuntament de Cubelles i l’empresa ENDESA, que gestiona la Central.
La primera reunió d’aquesta comissió va tenir lloc el passat 15 d’abril, en què es va decidir la composició definitiva i el funcionament d’aquest nou organisme, posteriorment aprovat pel ple del mes de maig. També es va donar compte de la reunió mantinguda amb la Directora General de Qualitat Ambiental, Sra. Maria Comellas, i la tècnica del mateix departament.
El Departament va manifestar el seu suport al municipi de Cubelles en tots els aspectes relacionats amb el present i futur de la Central Tèrmica. Així mateix, el Departament va exposar la situació actual i les previsions de futur de la Central de Cubelles. El termini que determina la Llei perquè les activitats del tipus de la Central formalitzin la seva adequació a la Llei d’Intervenció Integral de l’Administració Ambiental i a la nova normativa europea acaba a finals del 2006.
Com a conclusió de la reunió amb el Departament de Medi Ambient, tant la Directora General com la tècnica, van exposar que el constant creixement de la demanda d’energia elèctrica a la comarca del Garraf i a tota Catalunya és un dels factors importants que determinen que no es prevegi la desaparició de la zona energètica de Cubelles, realitat davant de la qual es considera necessària una “ambientalització” de la Central o bé passar-la a cicle combinat, com a alternativa, amb tots els avantatges que això suposaria: ús de gas com a combustible, disminució del nivell de soroll, reducció de les dimensions de la xemeneia amb la conseqüent atenuació de l’impacte visual, ocupació d’una zona de territori gairebé quatre vegades inferior a la superfície actual...
De totes formes, encara que la Llei determina que a partir d’un determinat any l’actual Tèrmica, si no s’adeqüa a la legislació, hagi de deixar de funcionar, això no implica la desaparició de la zona energètica, segons va recalcar-se des del Departament.
Aquesta Comissió, presidida per l’Alcalde Josep Marcillas, i que en cas d’absència el substituirà el primer tinent d’Alcalde, Miquel Padreny, en qualitat de vice president, està formada pels següents regidors: Antonio Peregrina (EC-FIC), Maria Lluïsa Romero (PSC), Xavier Grau (ICB), Joan A. Rodríguez (ERC), Jordi Coch (ICV), Joan Albet (CiU) i Juana Navarrete (PPC).
La Comissió té com a funcions principals l’examen d’estudi de temes relacionats amb la Central de Cubelles amb la finalitat d’elaborar i/o sol•licitar els informes corresponents, per així prendre les determinacions oportunes per defensar l’interès general del municipi.
Cubelles, 28 de juny de 2004
Greenpeace reclama més informació i un estudi de dispersió de contaminants del cicle combinat de Cubelles
L’organització Greenpeace, que es va reunir aquesta setmana amb la Federació d’Associacions de veïns de Cubelles, denuncia la pèssima informació que ofereix la memòria resum de la instal•lació d’una central de cicle combinat al municipi
L’organització Greenpeace denuncia “la pèssima informació que ofereix la memòria resum de la instal·lació d’una central de cicle combinat a Cubelles realitzada per Fecsa-Endesa i enviada pel Ministeri de Mediambient”. Jesús Navarro, portaveu de la campanya d’energia de Greenpeace diu que “a la memòria no hi ha suficient informació per fer una anàlisi de les conseqüències i dels impactes concrets de la central a la zona”. L’organització demana que “es faci un estudi de la dispersió dels contaminants, ja que a la memòria resum no hi és. A més, cal mirar molts altres factors ja que s’ha vist que hi ha població molt a prop. Entre d’altres coses cal preveure la problemàtica dels sorolls i l’escalfament de les aigües del mar”.
Més informació a: