5.2.07

medi ambient l'escalfament del planeta

Confirmen que l'acció humana és la causa del canvi del clima
Els experts convocats per l'ONU destaquen que 50 anys de contaminació han provocat un alteració que durarà 1.000 anys La temperatura pujarà entre 1,8 i 4 graus i el mar s'elevarà entre 18 i 59 centímetres
Joaquim Elcacho
Les temperatures pujaran d'aquí a finals de segle entre 1,8 i 4 graus. El nivell
del mar s'elevarà entre 18 i 59 centímetres. Els episodis de sequeres i inundacions es multiplicaran. El gel les glaceres i del pol Nord es perdrà gairebé per complet durant els estius. Aquestes són algunes de les conclusions de l'informe presentat ahir a París pel Grup Intergovernamenttal d'Experts sobre el Canvi del Clima (GIECC), una xarxa internacional de científics creada per l'ONU el 1988 per estudiar les causes i els efectes de l'escalfament del planeta.
El quart informe del GIECC, donat a conèixer ahir, conté dues grans novetats respecte als presentats els anys 1990, 1995 i 2001. D'una banda, les observacions realitzades els últims sis anys i els nous models d'anàlisi han permès als científics afinar més en les seves prediccions. D'altra banda, i més important, els experts consideren que el canvi climàtic l'ha provocat, amb més del 90 per cent de probabilitats, l'acció dels éssers humans.
Fins fa pocs anys els científics no podien descartar que el canvi del clima estigués causat per un cicle natural. Ara és gairebé segur que les alteracions climàtiques que s'observen arreu del món els últims anys són provocades per activitats humanes com la combustió de derivats del petroli (indústria i transport), l'emissió de contaminants, aerosols i partícules de pols i, en menor mesura, els canvis en l'ús de la terra (desforestació, per exemple) i l'agricultura (ús de fertilitzants). Com han comprovat ara els científics, aquestes activitats humanes ha disparat durant els últims 50 anys la concentració a l'atmosfera de gasos com el diòxid de carboni, els òxids de nitrogen i el metà. Aquesta contaminació està augmentant ràpidament la capacitat de l'atmosfera d'actuar com el sostre d'un hivernacle, és a dir, està deixant entrar els rajos solars però impedint la sortida de l'escalfor.
Fa 650.000 anys que l'atmosfera terrestre no tenia una concentració de gasos d'efecte hivernacle com la que es registra en l'últim mig segle. Fins i tot en el cas que els humans aturessin de sobte el seu procés contaminador, la Terra trigaria més de mil anys a recuperar l'equilibri.
Les dades presentades ahir són les conclusions del primer grup de treball del quart informe del GIECC, especialitzat en l'estudi de les bases físiques del canvi del clima. Durant els pròxims mesos es donarà a conèixer la resta de l'informe, que tracta els efectes del canvi climàtic en l'activitat
humana, l'alteració dels ecosistemes i les espècies i els impactes regionals.
www.avui.cat