21.8.07



Hisenda, Planificació i Serveis Externs




El ple aprova els pressupostos 2007


Els grups de l'Equip de Govern (PSC, CiU i ERC) van donar-hi el seu suport, mentre que l'oposició (ICV, PPC, ICb i EC) els va rebutjar.



El ple de l'Ajuntament de Cubelles va aprovar el passat 17 d'agost el pressupost general de la Corporació per a l'exercici 2007. L'Equip de Govern va anunciar la seva voluntat que aquest "sigui l'últim pressupost aprovat en aquestes dates" i va posar sobre la mesa un calendari que ha de portar a l'aprovació del pressupost del 2008 abans d'acabar el present any.

Maria Lluïsa Romero, Alcaldessa de la vila, va reconèixer que "el 17 d'agost, acabant les festes, no és el millor moment per aprovar el pressupost, però és el que tenim". La cap del Govern municipal va explicar el seu equip "no tenia la intenció d'aprovar el pressupost del 2007 i seguir treballant en el prorrogat", però que s'ha hagut de portar a aprovació per fer front a la "gran quantitat de partides esgotades que ens impedia complir amb els compromisos adquirits". En aquest sentit, el titular de la regidoria d'Hisenda, Xavier Grau, va explicar "no estem en disposició de fer front als compromisos que tenim durant els 12 mesos d'aquest any" ja que el nivell d'execució del pressupost prorrogat en àrees com Festes, Esports i Medi Ambient "és superior al 95% en només sis mesos d'exercici". Aquest fet és degut a que es partia d'una previsió de despeses per a l'any 2006". Tot i això, només els grups del govern hi van donar suport (PSC, CiU i ERC). L'oposició, amb diversos arguments, es va posicionar en contra i va reclamar "més participació".


El regidor d'Hisenda, Xavier Grau, va recordar que el text econòmic presentat al ple "recull els objectius marcats en els preacords de govern per a la present legislatura" i que va concretar en "la transformació del model de gestió de l'Ajuntament, la resolució de temes urgents i la construcció d'una estructura de l'Ajuntament que prioritzi l'atenció ciutadana i el rigor en els mecanismes de funcionament intern". La traducció d'aquests compromisos es recullen en la memòria d'alcaldia que acompanya el projecte econòmic. En aquest document, el nou Govern municipal es compromet, entre d'altres, a "complir els calendaris i processos d'aprovació dels pressupostos, liquidació i comptes municipals" i a "traspassar la recaptació municipal a la Diputació de Barcelona el proper 1 de gener".



És per aquest motiu que s'ha elaborat un calendari que estableix que el Govern portaria a aprovació la liquidació del compte del 2006 el 19 de setembre; el compte general, el romanent de tresoreria i la corresponent modificació del pressupost 2007 per incloure'l, i les ordenances fiscals del 2008, el 15 d'octubre; el pressupost del 2008 el 19 de novembre... Romero va explicar que "aquest és un compromís d'aquest Govern amb la complicitat de la plantilla", a qui l'Alcaldessa va agrair públicament la seva feina.




El regidor d'Hisenda, Xavier Grau, va definir el pressupost com a "audaç en el seu realisme" que intenta "desbloquejar una inversió de més de 4 milions d'€ abans d'acabar l'any".



El Consistori cubellenc tindrà un pressupost ajustat de 13.557.000 €. D'aquests, dedicarà poc menys de 1/2 d'€ a fer inversions, tot i que Xavier Grau es va comprometre a "tenir a punt la liquidació del 2006 a l'octubre per poder aprovar la inclusió del romanent de tresoreria, que supera el milió d'€, abans de finalitzar l'any". Amb aquest prop de mig milió d'€, el milió d'€ del romanent del 2006 i el desbloqueig del romanent de tresoreria dels darrers anys, per import de 2,6 milions d'€, permetrà executar projectes urgents com "el nou pont del riu Foix, la reurbanització de l'entorn de l'IES i la inversió a l'entorn del Poliesportiu Municipal".



Per capítols, la despesa de personal (capítol 1) arriba als 4.843.195,37 €. En la compra de béns i serveis (capítol 2) el consistori preveu gastar-se 5.762.553,71 €. Les despeses financeres (capítol 3) ascendeixen a 126.033,65 €; les transferències corrents (capítol 4), entre les quals hi ha les subvenbcions que atorga el consistori, tenen un cost de 2.082.214,11 €; per inversions (capítol 6) es preveuen 455.001,59 €; les trasnferències de capital (capítol 7) ascendeixen a 13.093,28 €; els actius financers (capítol 8) 6.500 €; i els passius financers (capítol 9) a 268.408,29 €.
Pel que fa als ingresos, els impostos directes (càpítol 1) sumen 7.192.500,00 €; els indirectes (capítol 2) 907.000,00 €; les taxes (capítol 3) 2.022.400,40 €; les transferències corrents (capítol 4) 2.846.810,00 €; els ingressos patrimonials (capítol 5) 168.200,00 €; les transferències de capital (capítol 7) 146.589,60 €; els actius financers (capítol 8) 6.500,00 €; i els passius financers (capítol 9), corresponent a un crèdit bancari, 267.000,00 €.




Les reaccions


Des d’Entesa per Cubelles (EC), Anna Martínez va acusar el nou govern de "prendre el pèl al ciutadà", en referència a la convocatòria de l'audiència pública, tant per les dates, en plena Festa Major, com per "no haver estat convidats a presentar-nos i participar-hi". La regidora independent va ironitzar sobre la nova manera de fer del nou govern municipal i van acusar-lo de "no tenir un bon ordre de prioritats". Iniciativa per Cubelles (ICb), a través del seu representant Josep Lluís Comas, creu que el Govern "ja ha esgotat el seu crèdit", afegint que la urgència de l’aprovació ´"és dubtosa", a la vegada que s’unia a la denúncia de l’acte de l’audiència pública afirmant que s’havia desvirtuat l’acte i que es tractava "només d’una posada en escena".

Luis F. Alamán (PPC) va mostrar el seu refús als pressupostos "per no respondre a un bon model de gestió municipal", fent al·lusió a l’increment de la partida de personal i a una inversió molt escassa. Per la seva banda, Mònica Miquel (ICV) assenyalava que el 96% del pressupost aprovat "és el mateix que el presentat el passat 1 de maig per l’anterior govern municipal" i que es tracta d’uns pressupostos "poc participatius".


Gràfics











1 comentari:

Anònim ha dit...

Por fin vamos a ver en orden los números del Ayuntamiento. Xavi Grau ya empezó a poner en vereda a los policias y ahora por lo menos sabremos en que se gasta el Ayuntamiento nuestros impuestos. Felicidades.