24.10.07

SITGES
Sitges defensa la pedra seca
Prop de 150 experts es troben a Sitges en la IV Trobada d’Estudi per a la
VD - 22/10/2007
La Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca de Catalunya (CEPS) ha establert les bases que serviran per coordinar totes les entitats dedicades a l’estudi i a la conservació de la pedra seca i, a més a més, la Fundació Territori i Paisatge crearà una pàgina web on es podran aportar les dades de les construccions que es vagin catalogant.

Amb tot, s’ha donat un pas endavant molt important per conèixer el volum de construccions existents a Catalunya i avançar en la catalogació de tot el patrimoni català de pedra en sec. Aquestes són algunes de les conseqüències de la IV Trobada d’Estudi per a la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca dels Països Catalans que s’ha celebrat a l’Antic Escorxador de Sitges durant el passat cap de setmana, organitzada pel grup barraquer Drac Verd de Sitges, juntament amb l’Ajuntament de la vila, el Grup d’Estudis Sitgetans i l’Institut d’Estudis Penedesencs.
La trobada ha reunit prop de 150 experts de tot Catalunya, Castelló, Mallorca i Menorca, i ha incidit fortament en el reconeixement de les construccions de pedra seca com a patrimoni cultural i en la consolidació de la CEPS, posant l’èmfasi en la situació d’indefensió que pateix el patrimoni de pedra seca de Catalunya i cercant fórmules per procedir a una catalogació adequada que permeti la seva protecció. Durant tres dies s’han organitzat exposicions fotogràfiques i de maquetes, s’han celebrat nombroses comunicacions particulars, un total de quatre ponències per part d’experts i, finalment, s’ha realitzat una excursió pel massís del Garraf per conèixer les barraques de la zona de la Casa Nova i de Can Planes.

El Drac Verd de Sitges, el grup amfitrió de la trobada que arribava a la seva quarta edició després de les celebrades a Manresa (2002), a Torroella de Montgrí (2004) i a Barcelona (2006), ha localitzat un total de 434 barraques de pedra seca a la comarca del Garraf i més de 3.300 a Catalunya.
http://www.vilanovadigital/