11.2.06

El conseller de Medi Ambient defensa la construcció de 1.700 pisos al Prat de Vilanova
ERC es manté en contra i CiU se sent enganyada i denuncia una «clara operació especulativa»C. MORELL / L. MARÍN. Vilanova i la Geltrú.


Penedès. El conseller de Medi Ambient defensa la construcció de 1.700 pisos al Prat de Vilanova. ERC es manté en contra i CiU se sent enganyada i denuncia una «clara operació especulativa»C. MORELL / L. MARÍN. Vilanova i la GeltrúLa reunió del conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, ahir amb els grups municipals de Vilanova i la plataforma Salvem la Platja Llarga no va fer canviar ningú d'opinió. El grup municipal de CiU va accentuar les crítiques, ERC i el PP es mantenen en contra de la proposta, i la plataforma defensa la preservació de la finca de la Millera per salvar la platja. El conseller va remarcar que la proposta d'ICV i el PSC no és «una operació d'especulació» i va advertir que la pressió urbanística de Cubelles i la important xarxa de comunicació que hi ha al costat convertiran la finca en urbanitzable d'aquí a 10 anys.
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va fer ahir una defensa aferrissada de la proposta alternativa que el govern de Vilanova vol impulsar per evitar la construcció de 250 pisos i un hotel a la platja Llarga. Amb la seva visita a Vilanova, Milà va intentar establir les bases per «salvar» la platja Llarga i els fonaments del pacte de govern municipal, que s'han debilitat a causa de la decisió d'ERC de no donar suport a la construcció de 1.700 pisos a la Millera. Segons el conseller de Medi Ambient, «a la Generalitat tot està a punt per rebre la proposta i que sigui factible demà mateix», tot i que dimecres passat el regidor d'Urbanisme, Jordi Valls (ICV), assegurava que qualsevol sortida suposaria una llarga inversió de temps. Milà va voler ser «realista» i va demanar al govern de Vilanova que expliqui amb claredat a la població que la solució que es planteja amb la urbanització de la finca de la Millera pretén controlar una pressió urbanística que, segons ell, a la llarga també es produiria -per l'efecte del sector Bardají de Cubelles- i que, en canvi, ara permet fer una promoció ordenada amb molta presència d'habitatges de protecció oficial. Milà assegura que l'alternativa que defensen ICV i el PSC permet «treure avantatges del que fins ara era un problema» per a la ciutat, perquè permetrà una intensa aposta per l'habitatge públic, amb la construcció de 700 pisos de protecció oficial de lloguer.L'última paraula serà del consistori, ja que la decisió de requalificar els terrenys de la Millera -agrícoles protegits- només la podrà prendre el govern si té la majoria suficient per fer-ho. De moment, ERC es manté en la decisió de votar-hi en contra perquè considera que és una proposta desproporcionada. Els esforços que ICV i el PSC estan fent aquests dies per trobar el suport necessari per tirar endavant el projecte pretenen salvar una alternativa a la construcció de la platja Llarga, que la promotora Subirats Berenguer estaria disposada a acceptar, però també una inversió que l'Incasol va fer el mes de novembre passat amb la compra de la meitat dels terrenys afectats.La paradoxa que tant la Generalitat com el govern municipal eviten afrontar és que el pla director costaner aprovat per la Generalitat recomana la preservació d'aquesta zona. Aquest pla director va ser el primer cop d'efecte mediàtic del Departament de Política Territorial del tripartit català. Ara la Generalitat, però, considera més encertat ubanitzar aquesta zona.

www.vilaweb.com El Punt

Penedès. El PSC i ICV busquen aliats i ERC no mou fitxaLa decisió d'ERC de votar en contra de la construcció de 1.700 pisos al Prat de Vilanova és el que, en aquest moment, preocupa més els seus socis de govern (ICV i el PSC). De fet, els continus intents d'aproximació que el PSC ha fet amb CiU els últims dies pretenien desequilibrar la posició dels republicans. De moment, però, CiU no vol acceptar la proposta del govern. El portaveu del grup municipal, Esteve Orriols, va arribar a dir ahir que «tot això ha estat una gran presa de pèl». Orriols creu que el govern municipal l'ha enganyat i assegura que darrere d'aquesta operació hi ha interessos econòmics clars de la promotora i de l'Incasol. Orriols presentarà dilluns a l'Ajuntament la seva proposta alternativa de traslladar la urbanització de la platja Llarga a l'Ortoll amb la corresponent indemnització a la promotora, aprofitant una entrevista que té amb l'alcalde, Joan Ignasi Elena. La proposta alternativa de CiU podria ser una bona solució per als membres de la plataforma Salvem la Platja Llarga, però ERC no creu que sigui la millor. Els republicans estan oberts a continuar debatent per arribar a trobar una proposta que permeti satisfer millor les reclamacions de tots els grups implicats en aquest procés, abans que acceptar una solució que tots els partits reconeixen, amb la boca petita, que no és el que esperaven. El Partit Popular, des de l'oposició, va debatre ahir al vespre la proposta del govern en el partit. Els populars consideren que la construcció de 1.700 habitatges al Prat de Vilanova no és una bona solució, però a més critiquen el procés que ha fet el govern per arribar a aquesta proposta «amagant informació als grups municipals de l'oposició».

www.vialweb.com El Punt

Penedès. LES FRASES

SALVADOR MILÀCONSELLER DE MEDI AMBIENT I HABITATGE«Ha de quedar clar que darrere l'alternativa a la construcció de la platja Llarga no hi ha cap operació d'especulació: hi ha una operació per concentrar edificabilitats» «A la Generalitat tot està a punt per rebre la proposta d'urbanització de la Millera i que sigui factible demà mateix» «L'operació és molt interessant des del punt de vista mediambiental perquè permetrà recuperar la platja Llarga com a espai públic i tirar endavant un projecte de naturalització amb la possible incorporació de la zona al pla d'espais d'interès natural» «L'actitud receptiva dels promotors davant la proposta alternativa ha estat possible perquè han vist que l'Ajuntament i la Generalitat anaven junts, que hi havia suport popular i que s'oferien solucions realistes i immediates que poden donar solució als seus legítims interessos»
www.vilaweb.com