11.2.06

Penedès. El Consell Comarcal del Garraf crearà una comissió per «aclarir» els límits territorials dels sis municipis. La iniciativa vol resoldre problemes de delimitacions a veïns i ajuntamentsMÍRIAM DE LAMO.
Vilanova i la Geltrú.

El Consell Comarcal del Garraf crearà una comissió destinada a «aclarir» el límit territorial de cadascun dels sis termes municipals que integren la comarca. El consell d'alcaldes ja ha consensuat la proposta per tirar endavant l'estudi, segons explica el president del Consell Comarcal, Josep Antoni Blanco. El fet que alguns municipis comparteixin urbanitzacions provoca dificultats als ajuntaments i als ciutadans que vol solucionar la nova comissió impulsada pel Consell.
El Consell Comarcal del Garraf adreçarà una carta oficial a cadascun dels sis ajuntaments per exposar la creació de la comissió d'atermenament del Garraf. Segons Josep Antoni Blanco, ja hi ha comissions d'aquest tipus que han estat engegades conjuntament pels ajuntaments de Vilanova i Sant Pere de Ribes, i pel de Sant Pere de Ribes i Sitges; aquestes comissions només treballen per delimitar el territori entre dos termes municipals concrets. «Potser és millor que fem una comissió global», exposa el president del Consell Comarcal del Garraf.La proposta intenta «facilitar la gestió municipal i dels ciutadans», segons Blanco. Aquest és el cas d'urbanitzacions com Vallpineda, compartida per Sant Pere de Ribes i Sitges; la Torre d'en Veguer, per Vilanova i Sant Pere de Ribes; Santa Maria i Ricreu, per Cubelles i Vilanova, i Can Roca, que pertany tant a Sant Pere de Ribes com a Canyelles.Llicències d'obres«A qui es demana la llicència d'obres» o «qui recull la brossa» són interrogants que es fan els ciutadans, segons el president del Consell Comarcal, que esmenta com a exemple anecdòtic la Casa del Mar, una coneguda finca situada als Colls que pertany tant a Sitges com a Sant Pere de Ribes.La comissió, segons Josep Antoni Blanco, regularitzarà les delimitacions territorials dels municipis utilitzant «les noves tecnologies». El projecte d'antena única al Montgròs també obliga a «fer un llindar» entre Canyelles i Sant Pere de Ribes, una delimitació inclosa en el pla d'atermenament.

Penedès. Fites simbòliques. El fet que accidents geogràfics, marges de pedra o fins i tot torres d'alta tensió delimitessin els termes municipals anys enrere ha provocat problemes territorials a la comarca del Garraf, segons reconeix el president del Consell Comarcal. Les creus de terme eren un dels elements utilitzats pels municipis per indicar on començava una vila i on s'acabava l'altra. Entre Cubelles i Vilanova, existeix encara una petita torre de pedra que tenia com a funció separar els dos termes municipals, i que actualment és símbol del col·lectiu de dones La Fita; l'associació va voler homenatjar així el grup de cubellenques que van aconseguir més terrenys per al seu municipi al segle XVIII llançant la fita del terme a la riera cap a l'any 1750.
www.vilaweb.com