6.4.06

Medi ambient
Greenpeace vol aturar el cultiu de transgènics
J.E.
L'Assemblea Pagesa de Catalunya, Greenpeace i la Plataforma Transgènics Fora van demanar ahir que s'aturi el cultiu de vegetals transgènics per una pràctica incompatible amb el manteniment dels cultius tradicionals i la producció ecològica. Segons un informe presentat ahir a Barcelona per aquestes organitzacions, el cultiu de blat de moro transgènic a Catalunya i Aragó (les regions amb més transgènics de tot Europa) s'està realitzant sense els controls necessaris i en perjudici de la resta de cultius, que poden quedar contaminats per pol·linització accidental.
Els grups ecologistes i de pagesos van denunciar, d'altra banda, l'existència de, com a mínim, quatre casos de camps experimentals de vegetals transgènics sense les autoritzacions adequades i van assegurar que una empresa catalana ha estat sancionada amb 1.200 euros per aquestes pràctiques.
De forma paral·lela, un grup de científics, agricultors i empreses del sector van presentar ahir a Madrid un informe en què asseguren que la coexistència entre cultius transgènics i l'agricultura ecològica "és possible". Segons aquest treball, mantenir una distància de seguretat i altres mesures tècniques eviten la contaminació dels cultius no transgènics.
Els dos informes van ser presentats ahir coincidint amb l'inici a Viena de la conferència de la Comissió Europea sobre el futur de la coexistència entre transgènics i no transgènics.
www.avui.cat