23.6.06

Vilanova amplia el seu servei d'assessoria jurídica a les dones a Cubelles, Canyelles i Olivella.

L. MARÍN. Vilanova i la Geltrú

El servei d’assessoria jurídica que des de fa anys ofereix l’Ajuntament de Vilanova al col·lectiu femení s’ha ampliat als municipis de Cubelles, Canyelles i Olivella. Amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’assessoria es converteix en un servei supralocal que permetrà a les dones d’altres municipis del Garraf acudir a Vilanova per demanar informació abans d’emprendre accions judicials per un cas de violència de sexe o per saber quins són els seus drets i les seves obligacions en iniciar els tràmits d’un divorci. El servei és gratuït i es limita únicament a oferir assessorament jurídic, però no tramita els procediments judicials que se’n derivin.
Els alcaldes dels quatre municipis van signar ahir a Vilanova un conveni de col·laboració, tot i que fins ara Cubelles, Canyelles i Olivella ja derivaven alguns dels seus casos locals a la capital del Garraf. Els representants dels tres ajuntaments van expressar la seva satisfacció per la signatura del conveni, ja que d’una altra manera els municipis petits no poden assumir la despesa econòmica de serveis d’aquest estil. L’alcalde de Canyelles, Xavier Robert, va obrir les portes a assolir acords similars en altres àmbits. Per la regidora responsable del pla transversal d’equitat, Míriam Espinàs, el fet de centralitzar el servei a Vilanova té un aspecte positiu per a les dones que requereixen aquest assessorament i és que en un municipi petit és més difícil aconseguir l’anonimat que sovint busquen.
El servei jurídic de Vilanova va atendre l’any passat un total de 380 casos, la major part dels quals estaven relacionats amb l’àmbit familiar. Les condicions d’un divorci i la tutela dels fills són les principals preocupacions de les dones que han fet servir aquest servei, que ofereix l’advocada Elisabet Domènech. Míriam Espinàs ha explicat que tot i que la major part dels casos giren entorn de la separació de la parella i la relació amb els fills, l’any 2005 es van atendre 20 casos relacionats amb la violència de gènere. En aquest sentit, l’alcalde de Vilanova, Joan Ignasi Elena, ha ressaltat «la divulgació i l’ajut específic a les dones» que es fa des d’aquest servei a les dones. «El que no hem d’oblidar mai és que hi ha gent que ho passa molt malament en la nostra societat i, si tenim una mica de decència, és perquè intentem treballar per evitar-ho.»
www.vilaweb.cat