22.7.08


Diari de Cubelles

A les págines del Diari Avui trobem una excelent cronica de Marta Lasalas i a les paraules dirigides a Zapatero per part de Montilla i que avui han suposat el tema central de tertulies a tot arreu,radio,televisió ,diaris …. feu una ullada a El Periódico i a la crónica de Antonio Segura a on també trobareu un altre punt de vista


Montilla desafia Zapatero


AVÍS El president català rebutja la proposta de finançament de Madrid i adverteix que no acceptarà un mal acord COMPROMÍS El mandatari espanyol garanteix que pactarà amb el PSC un model millor que l'actual

Marta Lasalas

Si la política té molt d'escenificació, ahir José Montilla va oferir al Palau de Congressos de Catalunya un autèntic cop d'efecte. En públic i cara a cara, el president de la Generalitat i primer secretari del PSC va ventar-li al secretari general del PSOE i president del govern espanyol l'avís que no acceptarà un mal finançament per a Catalunya i que, de moment, les notes que han sonat de la composició de Pedro Solbes no li agraden. És més, el va avisar que al PSC l'estimen molt però, si els fan triar, s'estimen més Catalunya i que un desacord seria "dolent per a tots". Zapatero no havia tingut inconvenient a fer públic la vigília del congrés del PSC una proposta de finançament de pa sucat amb oli. Ahir Montilla va tornar-li la pilota amb una duresa inusual.


L'envestida no va agafar del tot per sorpresa Zapatero. Però gairebé. Quan el president espanyol va arribar -tard- al congrés del PSC, Montilla el va avisar dels trets generals del seu discurs. L'inici de la cloenda es va fer esperar encara mitja hora més, la qual cosa va provocar especulacions sobre la temperatura de la conversa.

El vídeo del Sant Jordi



El fet és que ahir el president espanyol no va exhibir el seu to distès habitual. Va precedir els parlaments un vídeo del míting que el PSC va organitzar al Palau Sant Jordi en les darreres generals. En una de les últimes imatges apareixia el líder del PSOE admirat per la magnitud de l'acte i afirmant: "mai no ho oblidaré". Fins i tot el pròleg tenia aire de passar comptes.


I és que ahir, el debat era el finançament. Un Zapatero conscient de la que li venia al damunt va embastar un discurs a la defensiva desplegant el seu particular "repàs del que significa complir la paraula donada". Hi va incloure l'aprovació de l'Estatut, els papers de Salamanca o el desplegament de les infraestructures, entre d'altres, i va proclamar que hi pensa afegir un finançament que millorarà l'anterior i que pactaran "junts" amb el PSC. De moment, el president espanyol va recordar que el seu govern ha publicat les balances fiscals -"quasi tabú"- i que desplegarà l'Estatut "sin prisa pero sin pausa".


Fins i tot Zapatero es va permetre una picada d'ullet sobre la llengua, situant Catalunya com a exemple del respecte a la diversitat i assegurant que firmaria un manifest que defensés el castellà, però també la resta de llengües de l'Estat.


No es va referir als debats sobre el grup propi dels socialistes catalans al Congrés però sí que va pronosticar que PSOE i PSC han estat junts 30 anys i seguiran junts "uns altres 30, i tota la vida".


Català i catalanisme


En prendre la paraula, Montilla va fer també una incursió al debat lingüístic per replicar el nacionalista Felip Puig que dijous el va acusar de destrossar el català. Pel primer secretari, la llengua es defensa respectant-la, fent-la servir -"espero fer-ho cada dia millor"- i amb la voluntat política. "Per tant, de lliçons de català les que calgui, de lliçons de catalanisme, cap ni una", va reblar.
A partir d'aquí, un relaxat Montilla va concentrar el discurs en el toc d'atenció a Zapatero. D'entrada, va puntualitzar que el PSC no participa al govern d'Espanya per "facilitar la governabilitat", sinó per un compromís federal que "reclama reciprocitat". Va ser el primer toc. Ja arribaria el xàfec.


El primer secretari va advertir que el que li interessa al PSC són els acords i l'entesa però "no a qualsevol preu" i no pensa acceptar "un mal acord". El polític català va advertir al líder del PSOE que es juga la credibilitat a Catalunya i el va cridar a plantar cara a la "catalanofòbia, el prejudici fàcil, la injustícia...". "És un moment decisiu perquè l'Espanya que representes no decebi l'immens cabal de confiança que has rebut de Catalunya", va advertir.


Tampoc no va parlar del grup propi, però va assegurar que el PSC està preparat a treballar "per a l'acord i també per al desacord". Encara va anar més enllà per advertir que "un desacord seria dolent per a tots". I finalment va arribar la puntilla: "La música del nou sistema de finançament que ens ha arribat fins avui no ens ha agradat. Esperarem les següents notes de l'acord". Però amb un punt clau: "Per nosaltres no hi ha una altra partitura que l'Estatut".








Artículo de Antoni Segura:



'Toque de atención'El PSC ha lanzado una opa por la centralidad política


MÁS INFORMACIÓN


ANTONI Segura


En la calle de Còrsega, donde está la sede de CDC, deberían estar preocupados, porque el discurso de José Montilla en la clausura del congreso del PSC, pronunciado ante un José Luis Rodríguez Zapatero relegado a telonero del presidente de la Generalitat, puso de manifiesto que, entre los ciudadanos de Catalunya y el PSOE, el PSC elegirá siempre a los primeros. Lo dijo un secretario general que, según Felip Puig --siempre inoportuno-- no habla bien el catalán, pero que ha hecho el discurso más catalanista que se ha escuchado nunca de boca de un secretario general del PSC.


Seguir llegint.....a