25.10.06

L'enquesta de l''isme'
Passa-ho!
Iu Forn
En un moment en què les enquestes sobre els resultats del dia 1 són més desconcertants que una alineació del Barça, Catalunya (rica i plena) necessita un model empíric que, aplicat als candidats, ens digui sense marge d'error qui serà el pròxim president.
Veu, a Madrit ho tenen molt fàcil perquè, com tothom sap, des de la mort de Franco només guanyen eleccions generals els candidats que tenen una zeta a tots dos cognoms: Suárez González, González Márquez, Aznar López i Rodríguez Zapatero.
Si busquem un equivalent català, oblidem-nos de les zetes perquè mai de la vida hem estat governats ni per cap Zujol i Zoley ni per cap Maragaz i Miraz (avís: no hi incloc Tarradellas, com tampoc Calvo Sotelo, perquè cap dels dos va guanyar unes eleccions). Analitzant, analitzant podem concloure que Pujol i Maragall només tenen en comú als seus cognoms el sufix que ha permès crear els conceptes pujolisme i maragallisme. Per tant, el que per a Ej-paña és la zeta per a nosaltres seria l'isme: un president català ha de tenir un cognom on encaixi com un guant el sufix isme.
Doncs bé, mirem-ho. De Mas tenim el masisme... o potser el massisme? No ho sé, consultaré els sempre eficaços companys d'edició a veure si li posem una essa o dues. Montilla ens dóna el montillisme. Carod-Rovira ens permet el carodisme, el rovirisme o bé el carod-rovirisme... tot i que, veient qui du la Black & Decker al seu partit, no hauríem de perdre de vista el puigcercosisme. Amb en Saura sembla que visitem un museu de ciències naturals, perquè això del saurisme sona a exposició de Tyrannosaurus rex, oi? I finalment d'en Piqué en traiem el piquerisme.
Què, quin cognom queda millor amb l'isme? Doncs no dubti que serà el del nostre pròxim president. Diguin el que diguin aquestes enquestes que fan més gràcia que en Jordi LP, que ja és fer gràcia.
www.avui.cat