27.10.06

Participació Ciutadana i Comunicació

El nou Reglament de Participació Ciutadana, en vigor.El municipi tindrá atenció als veïns, i preveu la futura creació del defensor del ciutadà.

El nou reglament de participació ciutadana de Cubelles comença a aplicar-se des d'avui. El reglament de participació ciutadana (RPC)servirà "per canviar radicalment les relacions entre l'Ajuntament i els ciutadans", segons el regidor de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Cubelles, Xavier Grau qui ha destacat que "l'Ajuntament ha estat treballant en el projecte des del 1999, i després de dues legislatures d'esforç de tothom per fi entra oficialment en vigor ".
El nou reglament es divideix en cinc capítols; en el primer es regulen els drets dels ciutadans i ciutadanes a l'hora de fer les seves peticions a l'Ajuntament; en el segon es tracta de l'organització municipal, en què es permet la intervenció ciutadana en el ple de l'Ajuntament, una demanda que encara no estava regulada a Cubelles. A partir d'ara, l'Ajuntament permetrà la intervenció dels representants d'entitats i associacions que "tinguin un interès directe o estiguin directament afectades pel contingut del punt de l'ordre del dia" en què desitgin intervenir. Les persones que vulguin participar en el ple hauran de presentar un escrit un mínim de dos dies abans a l'alcaldia.
El capítol tres del reglament està dedicat als òrgans de participació, entre ells els consells; el document també regula el suport a l'associacionisme en el capítol quatre, i la figura del defensor o defensora dels ciutadans, en el capítol número cinc. Una altra de les iniciatives que canviarà les relacions entre l'administració local i els veïns seran els consells municipals, en què participaran activament els ciutadans.
El document, que entra oficialment avui en rigor per a la seva aplicació preveu també la creació d'una oficina de participació i informació ciutadana (OPIC) als baixos de l'Ajuntament. El nou servei ha de permetre descentralitzar l'atenció ciutadana per millorar aquest servei fent que sigui de més fàcil accés i més proper als ciutadans. De fet, la implantació de l'OPIC va iniciar-se al 2004 quan va començar la reestructuració del treball a nivell intern dels treballadors per millorar la demanda dels ciutadans. De moment, l'Ajuntament ha habilitat els baixos de l'ajuntament per instal·lar l'oficina de participació i informació ciutadana, i es troba en espera de contractar un tècnic que pugui fer-se càrrec del servei. Paral·lelament en els propers dies s'iniciarà una campanya de difusió del servei amb díptics informatius i una campanya radiofònica a través de l'emissora Ràdio Cubelles.
Ràdio Cubelles 26-10-06
www.cubelles.com