28.4.06

ERC opta "preferentment" pel vot nul després d'un viu debat.

Triple legitimitat. L'executiva pacta una fórmula de consens que inclou l'opció en blanc i el no el primer no Els dirigents territorials i els més joves mantenen fins al final de la discussió la seva aposta pel vot negatiual nou autogovern.
Albert Balanzà
Esquerra Republicana defensarà de manera preferencial el vot nul en el pròxim referèndum del 18 de juny que haurà de donar validesa a la reforma de l'Estatut de Catalunya. Aquesta és la decisió principal d'una viva i llarga executiva que els republicans van celebrar ahir en un hotel pròxim a la seu central del partit a Barcelona, al carrer Villarroel, i que va concretar-se en un document de vuit punts.
De manera explícita, el setè punt de la resolució de l'executiva especifica que Esquerra "opta preferentment pel vot nul polític, com a expressió de suport al text aprovat pel Parlament de Catalunya el passat 30 de setembre". No obstant això, per donar aixopluc a la diversitat d'opcions que diferents líders del partit o agrupacions territorials han defensat aquests dies a favor del vot blanc o del no, l'executiva d'ERC va pactar un redactat que reconeix "la diversitat de formes crítiques legítimes al text de l'Estatut reformat -vot no, vot blanc, vot nul-".
El president d'Esquerra, Josep-Lluís Carod-Rovira, va assegurar en roda de premsa que l'opció dels republicans "ens singularitza" en el referèndum perquè el "vot nul polític" preferent, segons Carod, no serà "un gargot", sinó una papereta "amb un missatge polític que va molt més enllà".
Tot i així, l'opció de lectura triple també va ser defensada a dins de l'executiva sobretot, en les seves intervencions respectives, per Carod o la portaveu d'ERC, Marina Llansana, mentre que altres dirigents com el conseller de Governació, Xavier Vendrell, van defensar el vot nul en la línia de la majoria de la direcció. Tant Carod com el secretari general, Joan Puigcercós, van coincidir, d'altra banda, en el caràcter "invotable" del nou Estatut i de la impossibilitat que Esquerra giri cap al sí en el referèndum.
El text va quedar aprovat per unanimitat amb l'excepció de les dues abstencions dels dos membres de les joventuts d'ERC a l'executiva, Pere Aragonès i Joan Almacellas, que van defensar el seu posicionament a favor del no "com a única opció vàlida per donar més força a la postura d'Esquerra", segons van explicar fonts presents en la reunió. Un altre membre de l'executiva, precisament exdirigent de les joventuts i ara diputat al Parlament, Uriel Bertran, també va intervenir a favor del no, si bé finalment va donar-se per satisfet amb el redactat de consens obtingut.
La reunió, que es va allargar per espai de sis hores, va registrar les absències destacades del portaveu al Parlament, Joan Ridao; del senador Carles Bonet, i dels representants de la Catalunya Nord i el País Valencià, Joan Ridaura i Agustí Cerdà. També en l'àmbit territorial es va registrar una forta unanimitat al voltant del no, amb la decisió adoptada dies enrere per la regió de l'Alt Pirineu. "S'ha consensuat molt i el que ha quedat clar és el no i el nul", precisava un d'aquests dirigents per avalar el pas al nul sense descartar el no i el blanc.
www.avui.cat