10.5.06

Maragall avançarà eleccions però dubta si manté Esquerra
final de legislatura El PSC vol que el president faci fora ara els consellers republicans i ERC aposta per continuar fins al darrer moment .CALENDARI El govern dóna per fet que els comicis seran aquesta tardor
el nou autogovern
M. Lasalas / C. Palomar
Ningú dubta ja al govern que la tardor vinent hi haurà noves eleccions al Parlament. L'única incògnita que ara mateix manté el president de la Generalitat damunt la taula és si els consellers d'Esquerra continuaran a l'executiu fins que es dissolgui el gabinet o si hauran de marxar. A les files socialistes l'opinió és unànime en el sentit que els republicans han de plegar, mentre que aquests aspiren a continuar al govern fins al darrer dia.
Que la legislatura està arribant al seu final gairebé es va poder mastegar durant la reunió d'ahir de l'executiu, no tant pel que es va dir sinó per l'ambient general i sobretot per la intervenció del president, que va voler agrair la feina feta als seus consellers amb un to tan emotiu que fins i tot va veure's obligat a puntualitzar: "Que quedi clar que això no és un comiat".
Maragall va parlar a la tarda amb el conseller primer, Josep Bargalló, al qual va avançar les seves intencions. Posteriorment, el conseller primer es va reunir amb alts càrrecs d'Esquerra al govern per explicar-los la situació i l'escenari electoral que es dibuixa. A última hora de la tarda van ser la vicepresidenta del PSC, Manuela de Madre, i el portaveu del partit, Miquel Iceta, els qui van acudir a la Generalitat per abordar la situació amb el president.
Totes les fonts consultades apunten que el dubte a esvair se situaria ara per ara al voltant del futur d'Esquerra al govern. Aquesta qüestió es podria acabar de tancar avui quan Maragall té intenció de reunir-se amb el primer secretari del PSC, José Montilla, i amb el secretari general d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira.
Enmig la incertesa, els republicans van voler aprofitar la reunió que a mig matí va celebrar la comissió política de l'Estatut per començar a desplegar una mena de "pacte de convivència" que hauria de facilitar la seva permanència al govern. En aquest sentit, el conseller primer va garantir que els consellers d'ERC es mantindran en silenci durant la campanya del referèndum, a més de comprometre's a facilitar des dels respectius departaments la informació que se'ls demani sobre l'Estatut.
I és que Esquerra aposta per mantenir-se al govern fins que es doni per acabada la legislatura. Ben al contrari que el PSC, que no vol ni sentir a parlar de la possibilitat que ERC segueixi a l'executiu un dia més. Els socialistes catalans interpreten que després de la votació avui de la reforma estatutària al Senat, l'única sortida és que Maragall cessi els consellers republicans aquesta mateixa setmana. Aquest és el missatge que el PSC ha fet arribar al president. El mateix Montilla va assegurar ahir públicament que els republicans "han perdut l'oportunitat de demostrar que són un partit de govern i que havien madurat".
Però malgrat que el ressentiment dels socialistes respecte als republicans és evident, el PSC també és conscient que no li convé tancar cap porta de cara a possibles aliances postelectorals. Per això, intenta buscar un sortida a la crisi que "no trenqui definitivament els ponts del diàleg".
www.avui.cat