17.5.06

El PSC es decanta per Montilla si Maragall renuncia a repetir
Candidat: Iceta defensa en públic que el ministre seria un cap de cartell molt vàlid per substituir el president de la Generalitat .FUTUR Castells condiciona una nova coalició al govern a un lideratge que no sigui discutit
crisi de
govern
Mayka Fernández
El debat sobre qui serà el cap de cartell del PSC a les pròximes eleccions catalanes s'està accelerant a les files socialistes. Oficialment i de portes en fora, tothom situa la pilota a la teulada del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, que és qui ha de decidir si opta a la reelecció. Però si finalment decideix no presentar-se, el partit ja té, entre diverses opcions, una més que probable: el nom del ministre d'Indústria i primer secretari, José Montilla. L'executiva socialista, però, mira de posposar aquest debat fins després del referèndum de l'Estatut per centrar tots els esforços del partit en la campanya per a la cita del 18 de juny.
El portaveu del PSC, Miquel Iceta, apostava ahir obertament per Montilla, en declaracions a Catalunya Ràdio, poc abans que prenguessin possessió els nous consellers de la Generalitat. Per ell, el ministre seria una "persona molt vàlida" per substituir Maragall. En aquest sentit, va explicar que "se l'havia jugat pel país". A tall d'exemple, va destacar el paper que ha tingut per tal que la Comissió del Mercat de Telecomunicacions s'instal·lés a Barcelona, i perquè el domini .cat fos possible. També en va destacar que dóna "seguretat i serenitat", dues condicions que "falten a la política catalana". Després, el ministre tirava pilotes fora afirmant que qualsevol afiliat del PSC pot ser candidat.
Iceta, un cop llançada la seva aposta, intentava calmar les aigües adduint que la voluntat de Maragall serà molt important i definitiva alhora de designar el cartell. Del cistell de possibles candidats també va treure el nom dels consellers Antoni Castells, Joaquim Nadal i Montserrat Tura, i el de la vicepresidenta del partit, Manuela de Madre, si no estigués malalta, va dir.
Precisament, Castells va apuntar en declaracions a TV3 que primer s'ha de deixar que Maragall "prengui les decisions que ha de prendre". En tot cas, va garantir que les coses es faran sense fissures al PSC. El conseller va condicionar la creació d'un nou govern de coalició a l'existència d'un lideratge que no es qüestioni dia sí dia no per altres forces que formin part del govern. Com a requisit previ, el PSC hauria de sortir reforçat dels comicis.
L'executiva dels socialistes catalans va fer pinya al voltant de la decisió de Maragall de fer fora del govern els consellers d'ERC davant el no dels republicans a l'Estatut. El PSC sosté que per difícil que hagi estat aquesta decisió era "obligada" per encarar millor el referèndum del 18 de juny. La direcció del PSC no va abordar el debat successori, que ajorna fins immediatament després de la consulta popular, ni va parlar de la data de les eleccions anticipades. Només van transmetre a Maragall la necessitat de situar l'horitzó electoral a la tardor. L'objectiu que s'han marcat per a les properes setmanes és "aïllar" el referèndum de qualsevol altra consideració política que pugui distreure de la prioritat d'aconseguir un ampli sí per a l'Estatut.
www.avui.cat